Не тільки млинці та вареники: які страви традиційно готують на Масляну

Читать на русском
Автор
4081
Ці знання вам знадобляться під час Масляної Новина оновлена 04 березня 2024, 15:34
Ці знання вам знадобляться під час Масляної. Фото Freepik

Виявляється, на Масляну готують і каши, і рибу, і пироги

З 11 по 17 березня в Україні святкується одне з найрадісніших та найвеселіших свят — Масляна. Традиційними стравами цього тижня є мереживні млинці та вареники з різними начинками.

Проте не лише цими стравами пригощають близьких та проводжають зиму. Разом з theLime розповімо, чим можна урізноманітнити меню у святковий тиждень.

Які страви готують на Масляну

Кожен день масляного тижня — свої традиції та обряди. Це стосується й святкової їжі – щодня заведено готувати щось особливе:

  • понеділок називається зустріччю Масляної та до нього традиційно готують гречану кашу ;
  • у вівторок молодь збирається на оглядини та до столу подають тушковану капусту з м’ясом;
  • на "тещин день" — у середу — печуть пиріжки з різними солодкими начинками;
  • у четвер (розгуляй) починаються масові гуляння і на стіл ставлять страви з птаха чи заливну рибу;
  • п’ятниця називається тещиним вечором і традиційно у цей день ласують рибними стравами чи солоними пирогами;
  • у суботу за столом збираються родичі чоловіка і до столу подають наваристий борщ чи суп;
  • неділя — це проводи Масляної, Прощена неділя. Цього дня накривають багатий стіл із різноманітними стравами.

До святкового столу можна також приготувати кілька видів млинців з начинками або млинцевий торт — він може бути солодким або солоним. Доречним буде також млинцево-печінковий торт.

Можна також приготувати кулеб’яку — це м’ясний, рибний або грибний пиріг. Основна відмінність її від традиційних пирогів – складна начинка з кількох видів фаршу.

Ще один варіант солоного пирога — курник. Це пиріг з начинкою з курятини чи індичати. Його готують як зі здобним, так і з прісним тістом. Як начинку можна використовувати кашу (особливо гречану), а також яйце з цибулею, гриби, ягоди, квашену капусту, м’ясо.

Традиційно до Масляної також готують картопляні деруни. Їх можна урізноманітнити сирною або грибною начинкою, подати з різними соусами, запекти в духовці або приготувати на сковороді.

Також до свята готують різноманітні вареники. Їх можна приготувати з сиром, сметаною чи вершковим маслом – тому свято і називається Масляна. Вареники також готують з картоплею та грибами, капустою або з ягодами, попередньо розморозивши їх.

Здивувати близьких під час святкового тижня можна і ватрушками. Ця випічка готується зі здобного дріжджового тіста у вигляді невеликого товстого коржика, в середині якого знаходиться начинка з сиру та родзинок, варення або повидла.

Загалом на Масляну актуальні будь-які страви з сиром: булочки з дріжджового тіста, сирники, запіканка, сирники. Їх можна подавати на сніданок або як десерт з різними джемами або вареннями.

У Прощену неділю, останній день Масляної готують драчену — це омлет з додаванням крупи або борошна. Також можна побалувати близьких на сніданок картопляною драченою або звичайним омлетом із помідорами, зеленню, сиром, грибами чи рибою. Вважається, що перед Великим постом потрібно використовувати у стравах усі яйця, адже їх не можна вживати під час посту.

Рекомендуємо приготувати до свята млинці з маком. Вони урізноманітнюють ваше "масляне" меню.