Котлети без м’яса та "суп з очима": топ страв із СРСР, рецепти яких хочуть забути

Читать на русском
Автор
51698
Їжа в радянських їдальнях була на любителя
Їжа в радянських їдальнях була на любителя. Фото Ілюстративне фото

Після розпаду СРСР ці страви більше не зустрінеш у кафе та ресторанах

Люди, які застали період СРСР, часом ностальгують і навіть готові платити шалені гроші за речі того часу. Часто від бабусь і дідусів можна почути фразу, "а ось раніше ковбаса була смачнішою" або "морозиво було справжнім, не те що зараз". Однак ніхто з них не згадує про страви, які зараз виглядають, як мінімум, дивно.

"Телеграф" зібрав добірку найпопулярніших радянських рецептів, які сьогодні вже ніхто не готує. Варто зазначити, що з м’ясом, морепродуктами чи свіжими овочами в СРСР час від часу були проблеми, тому вечері, обіди та сніданки готувалися з дешевих інгредієнтів, які завжди були під рукою.

Молочний суп

Ця страва складалася з молока, в яке додавали відварену заздалегідь локшину або макарони. Молоко для цього супу доводилося до кипіння і наливалося у тарілку разом із пінкою. У процесі їжі цю пінку доводилося відсувати. Часто до готової страви могли додати трохи цукру.

Суп із консервами

Основним інгредієнтом такого супу була кілька в томаті. Ці консерви були дешевими та доступними, чого не можна сказати про шматочок свіжого м’яса. Рецепт дуже простий: в окріп додавали кільку в томаті разом з рідиною і варили доти, доки риба не почне розвалюватися. Після цього в жижу додавали кілька картоплин, крупу та цибулю з морквою. Ось і весь суп.

Часом цю страву називали "суп з очима", тому що від розвареної риб’ячої голови залишалися лише очі.

Манка з грудочками

Цю страву часто подавали на сніданок у дитячих садках та школах. Варили манну кашу не на молоці, а на воді. Вершкове масло до неї додавали рідко, щоб надати хоч якийсь смак, як і сіль із цукром. Часто у кухарів у величезних каструлях манна каша виходила занадто густою, а через неправильний процес приготування утворювались грудочки. Вибір у дітей був невеликий: або їсти те, що дають, або залишитися голодними.

Котлети без м’яса

Через те, що м’ясо в СРСР було не так легко дістати, а їсти хотілося, радянським господаркам доводилося хитрувати. У котлети, як правило, вони додавали велику кількість хліба, цибулі та спецій. Якщо м’ясо все ж таки вдалося знайти, але воно було не першої свіжості, то у фарш додавали багато часнику і навіть оцту, щоб перебити цей запах.

Какао

У шкільних їдалень із завидною регулярністю подавали напій, що називається какао. Для цього у воді або молоці розводили спеціальний порошок і подавали дітям. Через те, що какао, як правило, варили у величезних каструлях, смак напою був прісним. Наявність пінки зверху також подобалася не всім. А на дні склянки постійно осідав чорно-коричневий осад, через що випити какао можна було лише до половини склянки.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, чи було радянське морозиво таким корисним, як про нього розповідають. Не завжди на упаковках писали справжній склад.