Чому в школах СРСР довго забороняли кулькові ручки? Причина "оригінальна"

Читать на русском
Автор
5850
Школярі використовували перові ручки
Школярі використовували перові ручки. Фото Відкриті джерела

Вчителям вигадали "офіційну" версію

Одним з атрибутів навчання у школі є кулькова ручка, за допомогою якої діти вчаться писати. Але у СРСР вони зʼявились набагато пізніше, ніж набули поширення на Заході, адже їх заборонили.

Натомість використовували перові (чорнильні ручки). Пояснювали це, як зʼясував "Телеграф", оригінальними страшилками про зіпсований почерк та спотворену поставу.

Приблизно до 70-х років учні у школах писали виключно перовими (чорнильними) ручками, що заправляються. Для цього школярам потрібно було носити з собою цілий набір: промокашки (якими можна було швидко прибрати плями), засоби для чищення металевого пера та самі чорнильниці. Але попри всі нюанси використання, руки учнів (а часто – і портфелі) регулярно були у чорнильних плямах.

У той час як на Заході вже активно використовували кулькові ручки, які потрапили у вільний продаж приблизно у 1945 році, після завершення Другої світової війни, у СРСР їх суворо заборонили.

За "офіційною" версією вчителі пояснювали батькам та учням, що такі ручки заважають формуванню гарного почерку і навіть спотворюють поставу через перенапруження м'язів. Деякі навіть лякали учнів "отруйними парами", які нібито були в пасті кулькової ручки.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як виглядав радянський "фастфуд". У звичному розумінні людини з розвиненої країни фастфуду в СРСР не існувало як такого. Під поняття швидкого перекусу підпадали пиріжки з прилавка або знамениті "пляшка кефіру і пів батона".