Ячмінь, овес та жолуді: які напої в СРСР пропонували замість кави

Читать на русском
Автор
5494
Радянські кавові напої
Радянські кавові напої. Фото Колаж

У них був гидотний смак і нуль тонізуючого ефекту

Сьогодні в Україні можна купити десятки сортів кави, існує безліч рецептів, щоб приготувати ароматний і тонізуючий напій. Проте за часів СРСР кава, як і багато іншого, була розкішшю і дефіцитом — замість неї радянським людям пропонувалося вживати так звані кавові напої, в яких іноді не було ані грама кави, але були присутні дуже дивні складові.

"Телеграф" розповідає, що пили замість кави у Радянському Союзі. Справжня кава була дефіцитом і за ціною була доступною далеко не всім. Тому кава була своєрідною валютою — її давали як хабар або подяку лікарям, або іншим "потрібним" людям. Її також дарували як особливий презент друзям.

При цьому на прилавках було багато замінників кави. У кращому випадку у складі було 15 відсотків кави, але часто її там не було абсолютно. Радянським людям пропонували пити "кавові напої", зроблені з вівса, ячменю, сої та навіть жолудів.

На смак це пійло було огидним і абсолютно не було схожим на ароматну каву. Мало того, що це були напої зі смаком горілого зерна, то вони ще й не мали жодного тонізуючого ефекту. На відміну від натуральної кави вони не містили кофеїн, а ті 15% кави, які в кращому разі додавали до деяких напоїв, ніяк не рятували ані смаку ані ефекту.

Раніше "Телеграф" розповідав, що Росія повертається до СРСР навіть у дрібницях. Так, після запровадження санкцій там не виходять у прокат закордонні фільми, а у кінотеатрах показують піратські копії фільмів.