Місяць до весни: як підготувати кімнатні рослини

Читать на русском
Автор
2661
Пересадка квітів можлива навіть в той самий горщик для заміни грунту
Пересадка квітів можлива навіть в той самий горщик для заміни грунту. Фото Pexels

Кількість світла та поливу потрібно змінювати поступово

Взимку рослини потрібно менше підживлювати та поливати, аніж в інші сезони. Навесні рослини знову оживають та починають цвісти.

Портал The Sill опублікував рекомендації по догляду за рослинами навесні. Окрім підживлення після зимової сплячки, варто звернути увагу на ще кілька моментів.

Поливайте частіше

Чим більше світла, тим більше рослинам потрібна вода. Збільшення тривалості світлового дня від зими до весни може вплинути на те, як часто треба рослини поливати. Щоб випадково не залити рослини під час змін пір року, збільшувати частоту поливу варто поступово та регулярно перевіряти рослини в цей період. В'яле та скручене листя у поєднанні з сухим ґрунтом означає, що поливати можна частіше. Якщо ж грунт лишається вологим протягом двох днів або більше після поливу, то треба зменшити кількість води.

Дозуйте сонячне світло

Як тільки сонячні дні установляться на постійно, врахуйте, що деяким рослинам не можна знаходитись на сонці постійно і може знадобитися легке затінення. Збільшення освітленості або зменшення може бути поступовим процесом. Деякі рослини не треба переміщати, наприклад сукуленти та кактуси, які ростуть під прямим сонячним світлом.

Пам'ятайте про переохолодження

Більшість рослин полюбляють температуру від 18 до 29 градусів за Цельсієм. Будь-яка різка зміна температури, протяг холодного чи навіть теплого повітря може призвести до стресу у кімнатних рослин, які звикли до стабільних умов. Не переміщуйте рослини близько до відкритих вікон чи дверей, особливо вночі, якщо на вулиці ще прохолодно. Також, якщо ви вже почали використовувати кондиціонер, не ставте свою рослину навпроти нього.

Очистити рослину після зими

Влаштуйте своїм кімнатним рослинам невелике "весняне прибирання". Обрізка тьмяного або зів’ялого листя повертає вашим рослинам поживні речовини, які вони можуть використовувати для нового здорового росту. Це також може знищити вогнища хвороби. Потрібно також прибрати пил з листя.

Весняна пересадка

Рослини зазвичай потрібно пересаджувати кожні 12-18 місяців, і весна є одним із найкращих часів для цього, щоб забезпечити рослини новими поживними речовинами та/або більше місця для майбутнього вегетаційного періоду. Пам’ятайте, що пересадка не обов’язково означає поміщення рослини в новий горщик, якщо вона не переросла і потребує більше місця, а зміна ґрунту, щоб забезпечити свіжими поживними речовинами, щоб вона могла продовжувати цвісти.

Раніше "Телеграф" розповідав, що навесні також можна підживлювати рослини, проте потрібно робити це обачно. У добриво не варто додавати цукор, це може нашкодити.