Сода, оцет, спирт й не тільки: чим обробити доріжки перед будинком у ожеледь

Читать на русском
Автор
3615
Прибрати сніг та лід стане набагато простіше
Прибрати сніг та лід стане набагато простіше. Фото Pexels

Ці засоби не змусять вас довго працювати лопатою у дворі

Взимку доріжка біля будинку може за лічені години перетворитися на смугу перешкод у вигляді ковзанки. Хоча сіль і є одним із найпопулярніших і доступних засобів швидко розтопити лід, існує безліч альтернативних і безпечніших засобів. Багато з них можна легко знайти на кухні.

Мінуси кам’яної солі

Сіль є одним із найдешевших засобів від льоду на дорозі. Але одночасно вона може завдати сильної шкоди:

  • Прискорена корозія металевих поверхонь. Сіль негативно впливає на днище вашого автомобіля.
  • Стоки талого снігу можуть потрапляти у водоймища, створюючи загрозу водним екосистемам. Надмірний рівень солі у воді може завдати шкоди рибам, рослинам та іншим водним мешканцям.
  • Шкодить структурі ґрунту та здоров’ю рослин. Це може призвести до ущільнення ґрунту та викликати зневоднення рослинності, дисбаланс поживних речовин та загальний стрес.
  • Подразнює лапи свійських тварин, викликаючи дискомфорт та травми. Проковтування солі може бути шкідливим для домашніх тварин і призвести до проблем зі здоров’ям.
  • Частинки солі осідають на взутті та залишають на ньому білі сліди. Шкіряне взуття після солі стає жорсткішим.

Альтернативи кам’яної солі

Білий оцет є природним засобом проти появи ожеледі. Його низька температура замерзання порушує утворення кристалів льоду, викликаючи танення льоду.

Змішайте рівну кількість оцту та води в розпилювачі, щоб отримати простий, але ефективний засіб для видалення льоду. Для більш товстого шару льоду змішайте воду з оцтом у пропорції 4:6.

Харчова сода. Рясно посипте крижані поверхні цим засобом. Хоча харчова сода діє повільніше за оцет, вона знижує температуру замерзання води, поступово розтоплюючи лід. Її абразивна текстура також забезпечує зчеплення на слизьких поверхнях, що робить соду ідеальним засобом для сходів та доріжок.

До того ж харчова сода не шкодить домашнім тваринам та рослинності.

Спирт. Ізопропіловий спирт, основний інгредієнт медичного спирту, також має здатність плавити лід. Низька температура замерзання робить його ефективним навіть при суворих температурах.

Змішайте одну чашку ізопропілового спирту з двома чашками гарячої води в розпилювачі, щоб одержати суміш від льоду. Пам’ятайте, що спирт легко спалахує, тому його використання вимагає обережності. Також уникайте контакту свійських тварин зі спиртом.

Лимонна кислота. Змішайте одну частину лимонної кислоти із трьома частинами теплої води в пульверизаторі. Цей засіб діє аналогічно оцту, але м’якше.

Як запобігти утворенню льоду на доріжках

Профілактика має ключове значення. Насамперед потрібно вчасно прибирати сніг. Спочатку видаліть його лопатою, а потім використовуйте засіб проти ожеледі, зроблений своїми руками.

Особливу увагу приділіть місцям з інтенсивним рухом, таким як сходи, доріжки та краї під’їзної дороги.

При необхідності повторно нанесіть розчини, особливо після снігопаду чи сильних опадів.

Раніше "Телеграф" розповідав, як ходити слизькою дорогою. Ці прості правила допоможуть уникнути падіння.