Морози на порозі: як обрати взуття на холоди

Читать на русском
Автор
992
Зимове взуття має витримати погодні умови
Зимове взуття має витримати погодні умови. Фото rbc.ua

Теплі черевики обирають за кількома критеріями

Тримати ноги в теплі — перша порада, яку озвучують представники країн, де середня зимова температура значно опускається нижче нуля. Для цього потрібні гарні зимові чоботи.

Експерти виділяють три важливі елементи, які впливають на те, наскільки теплі черевики: ізоляція, водонепроникність та матеріал зовнішньої частини. Також важливими факторами є висота черевика та можливість тугіше затягнути його зверху. Чим вищий черевик, тим більше ви захищені від снігу, а регульована халява взуття дозволить краще посадити взуття по нозі і не пропустити всередину опади чи холодне повітря.

Ізоляція

Внутрішній шар черевика. Зимові черевики мають різні рівні ізоляції, від м’якої флісової підкладки до набивки Thermoguard і технології Xero Therm. Використовують штучні та натуральні матеріали, наприклад хутро чи вовну. Найпоширенішим є синтетичний наповнювач, який має такі назви, як PrimaLoft і Thinsulate разом із рейтингом у грамах, що вказує на товщину. Легкі черевики на теплішу погоду мають утеплювач від 200 до 400 грамів, тоді як справжні черевики для дуже холодної погоди мають вагу до 1200 грамів із товстим вкладишем. Їх зазвичай використовують цінителі зимової риболовлі чи полювання. Товщину ізоляції варто підбирати під потреби та рівень активності. В занадто теплих черевиках бігати буде незручно та спекотно.

Водонепроникний захист

Зимові черевики мають бути водостійкими, якщо не повністю водонепроникними, щоб вони могли захистити вас від вологих погодних умов, таких як дощ, сніг, мокрий сніг та град. Існують різні технології, які дозволяють черевикам дихати, але лишатись водонепроникними. Серед них OutDry, Isotex.

Верхній матеріал

Верх може бути виготовлений з різних матеріалів, включаючи стьобаний нейлон, текстиль, замшу та шкіру. Він має мати проклеєні шви. Найміцнішими вважаються черевики, виготовлені зі шкіри або тканини CORDURA, що була розроблена для військових цілей. Вони також дають додатковий захист від холоду.

Окрім тепла зимові черевики мають мати гарну підошву. Зовнішня частина має бути більш гнучка, ніж у туристичних, з глибоким протектором. Проміжна підошва має бути м'якшою для додаткової амортизації.

Раніше "Телеграф" розповідав, які ще секрети тепла окрім зимових черевиків, використовують в Канаді. Зима в цій країні достатньо сувора і місцеві мешканці мають свої способи утеплення в холоди.