Для грошей та вдачі: як взимку мити вікна та провітрювати

Читать на русском
Автор
580
Вікна взимку мити можна, але обережно
Вікна взимку мити можна, але обережно. Фото Unsplash.com

У звички провітрювати є і більш звичне застосування

Взимку вікна можуть забруднитися — стікаючий конденсат не додає чистоти. Одна з причин його виникнення — недостатня вентиляція. Вдавнину українці вважали брудні вікна та затхле повітря поганою прикметою.

Тримати вікна чистими та регулярно провітрювати — не тільки запорука підтримки кількості кисню та чистоти в будинку. Вважалося, що чим чистіші будуть вікна в холоди, тим більше грошей буде в домі. Свіже повітря, своєю чергою, приносило із собою удачу. Та провітрювати і мити вікна взимку потрібно за особливими правилами, аби уникнути халепи.

Як провітрювати взимку

Коротко, але інтенсивно — головний девіз зимового провітрювання. Широко відкривати вікна на короткий проміжок часу набагато ефективніше і це найкращий спосіб швидкого обміну повітря у вашому домі. Робити це протягом приблизно по 10 хвилин двічі на день буде достатньо для більшості кімнат. Аби зробити провітрення ефективним можна відкрити вікна та двері в протилежних кінцях кімнати або вікна та двері в інших кімнатах одночасно. Для днів із сильними морозами та для погано утеплених будинків може бути достатньо 5 хвилин. Гарне провітрювання не тільки збагатить киснем дім, а й запобігатиме появі цвілі.

Скільки хвилин треба провітрювати в залежності від місяця
Скільки хвилин треба провітрювати в залежності від місяця

Як мити вікна взимку

На відміну від миття влітку, взимку важливо не пошкодити скло. Вважається, що краще дочекатися щонайменше 0 градусів. Протирати скло можна тільки теплою або прохолодною водою, аби скло не потріскалося. Використовувати краще мийні засоби на основі спирту, адже вони не замерзають. Також можна самому додати у воду сік лимона та спирт. Протирати вікно краще мікрофіброю. Починати варто не з самого скла, а з рами.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які секрети використовують канадці, аби пережити зимові холоди. Вони стосуються не тільки того, у що краще вбратися.