Ваше тіло буде в теплі: топ-5 порад від норвежців, як не замерзнути взимку

Читать на русском
Автор
1741
Що робити при мінусовій температурі
Що робити при мінусовій температурі. Фото depositphotos.com

Лайфаками користувались в Скандинавії

Не дивлячись на плюсову температуру за вікном наприкінці грудня, холодна зима може підкрастись в будь-який момент. Варто знати, що робити, аби не замерзнути взимку.

Видання A frog in the fjord спільно з "Телеграфом" підготували низку пунктів, слідуючи яким ви зможете прожити зиму в комфорті та теплі. Ці поради збережуть ваш гаманець та гроші не на одну зиму.

Перше та найголовніше правило — тримати ноги в теплі, адже якщо ви промерзнете на вулиці очікуючи маршрутку, можна захворіти. Що робити, аби ноги не мерзли:

  • Їх потрібно ізолювати від землі (на якій може бути лід, сніг або просто дуже холодно). Для цього вам потрібна товста підошва до взуття. Можна додати алюмінієву устілку, а зверху вовняну.
  • Потрібні теплі шкарпетки, наприклад, тонкі вовняні гольфи.
  • Залишити повітря, перевіривши, що ваші пальці можуть ворушитися у взутті. Норвежці зазвичай купують своє зимове взуття на розмір більше, щоб залишити місце для шкарпеток і місця, коли вони одягають зимові шкарпетки.

Друге не менш важливе правило — уникайте тканин з бавовною. Адже бавовняні волокна не здатні вловлювати нагріте повітря, а всі синтетичні тканини виготовляються із побічних продуктів пластику/бензину. А ось шерсть – це натуральна тканина, і вона тепліша за бавовну, тому що між волокнами вовни є повітряний простір, який нагріває наше тіло та утримує тепло. Переконайтеся, що ви вибираєте 100% вовну, чим більше змішування з іншими тканинами, тим менш теплою вона буде. Як кажуть у Норвегії, немає поганої погоди, є лише поганий одяг.

Старайтесь не пітніти та перегріватись. Вам потрібно оцінити, скільки фізичних навантажень ви будете виконувати протягом дня. Якщо ви будете плануєте спокійно прогулятися в парку або сидіти на футбольному стадіоні, ви сильно замерзнете, тому одягніться з великою кількістю одягу. Норвежці зазвичай катаються на лижах у вовняній білизні, додаючи в сумку вовняний джемпер. Мета полягає в тому, щоб захистити себе від холоду, але також не перегріватися.

Що цікаво, але під час зими фахівці радять не сідати на дієту, бо вам потрібна енергія, щоб боротися з холодом і бути сильним протягом зими. Пийте теплі напої, їжте жирну їжу і не підводьте свою імунну систему. Корисні жири, які варто додати до свого раціону, включають рибу, горіхи, горіхове масло, оливки, авокадо.

Ви будете здивовані, але, щоб не замерзнути взимку варто займатись спортом. Можна бігати на вулиці при погоді до -10 градусів, а також займатися багатьма зимовими видами спорту. Заняття спортом на вулиці взимку дуже корисні для здоров’я, ви почуватиметеся тепліше, а також зменшите депресію.

Грійтесь на сонці, коли воно є. Це потрібно не тільки для того, щоб ви відчули тепло, але й щоб зберегти свій здоровий глузд. Ви завжди можете захиститися від холоду купою одягу, але не можете розігнати хмари похмурим зимовим днем. Тому користуйтеся такою можливістю, коли погода дарує вам сонце. Навіть якщо воно визирне на пару хвилин – відкрийте штори, наповніть кімнату денним світлом та дозвольте сонцю зігріти ваше обличчя, тіло та підняти настрій.

Раніше "Телеграф" писав, що модно взимку 2023-2024 та які тренди принесе рік дракона.