Якщо ваше прізвище звучить так, у роду були позашлюбні діти російських та австрійських солдатів

Читать на русском
Автор
31716
Багато років різні області України знаходилися у складі інших держав Новина оновлена 29 березня 2024, 15:00
Багато років різні області України знаходилися у складі інших держав. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Спогад про важкий період історії залишається у родових прізвищах

Прізвище кожного українця здатне привідкрити завісу таємниці про те, ким були його пращури. Родові імена з'явилися під впливом певних життєвих обставин і спочатку були просто прізвиськами.

Мовознавець Юліан Редько у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" ретельно дослідив походження більшості сучасних родових імен українців. Сьогодні "Телеграф" пропонує ознайомитися з добіркою прізвищ, що утворилися від звань військовослужбовців російської та австрійської армії у ті часи, коли ці країни були імперіями.

"Зустрічаються прізвища, утворені від назв офіцерських чинів. Це не повинно викликати здивування, бо хоч український селянин не був тоді ні російським, ні австрійським офіцером, та назви (не раз перекручені) могли з різних причин стати його прізвиськами, зокрема якщо він був незаконним сином офіцера чи генерала", — пише мовознавець.

  • Прізвище Однорал — немилосердно перекручене з "генерал". В Україні проживають 379 носіїв цього родового імені. Від прізвища також походять: Однораленко, Одноралова, Одноралов, Одноралець, Одноралєнко.
  • Прізвище Форись та похідне від нього Форисяк чи Форисюк — означало офіцерського слугу (денщика) і пішло з польського foryś.
  • Прізвище Оберлейтнер утворено від перекрученого "оберлейтенант" — військового звання молодшого офіцерського складу в Збройних силах Австро-Угорщини. Нині в Україні всього 18 носіїв цього прізвища. Ймовірно всі вони представники однієї родини.
  • Прізвище Капітан нині налічує 1296 носіїв по всій країні. Родове ім'я утворилося від офіцерського чину. Похідні від нього: Капітанець, Капітанчук, Капітанов, Капітанова, Капітановський чи Капітановська
  • Прізвище Майор має 1303 носії. Разом з тим, зросійщені варіанти цього прізвища — Майорова та Майоров — мають по 1725 та 1225 носіїв відповідно.

Раніше "Телеграф" писав про носіїв найрідкісніших українських прізвищ. Їх представники мають менш як 50 носіїв по всій Україні.