Ваші пращури могли бути турками, якщо прізвище звучить так: перевірте своє

Читать на русском
Автор
1847
Ваші пращури могли бути турками, якщо прізвище звучить так: перевірте своє

Ці прізвища можна зустріти і зараз

Серед українських прізвищ часто трапляються такі, що походять від іноземців. Зокрема, є й ті, що мають турецьке коріння.

Про це у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" розповідає мовознавець Юліан Редько. Якщо ваше прізвище звучить саме так, існує велика ймовірність, що ваші предки приїхали з Туреччини або були пов'язані з цією країною.

Прізвища Чавс чи Чаус давали тим, хто служив посильними або султанськими служниками. Такі родові імена зустрічаються у Полтавській та Львівській областях.

За словами мовознавця, прізвище Янчаренко походить від слова "яничар". У перекладі з турецької мови означає "нові війська".

Також до цієї категорії мовознавець відносить і прізвище Арнаут. Арнаутами в Туреччині називалися представники окремого роду війська — вартові, які формувалися винятково із християн.

Раніше "Телеграф" писав про прізвища, які раніше носила еліта суспільства. Загалом до цієї категорії громадян у різний час відносили, наприклад, художників, учителів та лікарів. У наведеному у матеріалі списку ви також можете перевірити своє прізвище, оскільки багато хто зберігся досі.