Можна насмажити цілу гору: бюджетний рецепт старовинної української страви

Читать на русском
Автор
Апетитні оладки з гороху Новина оновлена 21 березня 2024, 12:20
Апетитні оладки з гороху. Фото smachnonews.24tv.ua

Готуються дуже просто і виходять смачними

Ми розповідали, як приготувати цвіклі — українську пікантну закуску із хрону. Тепер ділимось рецептом апетитних горохляників. Їх можна готувати цілий рік, але в старовину найчастіше смажили у піст. Можна прибрати зі складу яйце, і тоді вони стануть пісною стравою.

Це давнє українське частування. Рецептом поділились на порталі cookpad.com.

Інгредієнти:

  • 2 склянки мороженого горошку
  • 1 яйце
  • 3 ст. л. борошна (можна пшеничне або суміш гречаного та пшеничного)
  • 1 середня цибулина
  • олія для обсмажування
  • борошно або сухарі для панірування
  • спеції — сіль, перець, сушена петрушка

Спосіб приготування:

  1. Кип'ятимо воду у каструлі й додаємо горошок. Відварюємо впродовж 10 хвилин після закипання.
  2. Після цього зливаємо воду. Залишаємо горошок охолонути.
  3. Натираємо сиру цибулю на найдрібнішій тертці. Охолоджений горошок подрібнюємо в блендері до стану пюре.
  4. У мисці з'єднуємо горохове пюре, терту цибулю, яйце, борошно та спеції. Ретельно перемішуємо все до однорідної маси.
  5. Формуємо та обсмажуємо горохляники. Для цього нагріваємо олію на сковороді.
  6. Змочуємо руки водою або змащуємо олією, щоб горохова маса не липла. Формуємо з горохової маси невеликі котлети.
  7. Обвалюємо горохляники в борошні або сухарях. Обсмажуємо горохляники з обох боків до золотистого кольору.

Можна не додавати яйце у тісто — тоді страва буде пісною. Саме так її у піст готували наші предки. Також ми ділились рецептом старовинного гуцульського салату "Шухи".