Великий піст 2024: що можна їсти і яких обмежень варто дотримуватись

Читать на русском
Автор
963
У цей період існує багато обмежень Новина оновлена 27 березня 2024, 09:50
У цей період існує багато обмежень. Фото Freepik

Ці обмеження у певних випадках можна послабити

В 2024 році за новим стилем православні християни святкують Великдень 5 травня. Вже у понеділок, 18 березня, розпочнеться Великий піст і триватиме він до суботи, 5 травня. Щорічно цей період триває 48 днів.

Віряни використовують цей період, щоб очиститися від гріхів і з чистою душею відзначати Великдень. У Великий піст необхідно дотримуватися їжі деякі правила. Про це разом із "ТСН" розповімо.

Що можна їсти у Великий піст 2024

Великий піст був встановлений церквою на згадку про поневіряння Сина Божого пустелею. Протягом 40 днів він відмовлявся від спокус, не їв м’ясних страв, не веселився і не розважався.

У період Великого посту віряни готуються до святкування Великодня як духовно, так і тілесно: молитви, духовне читання та відмова від скромної їжі. У цей період забороняється вживати м’ясні продукти, рибу, яйця, молоко, алкогольні напої. Їсти можна тільки рослинну їжу — фрукти, овочі, сухофрукти, соління і квашення, сухарі, чай, сушіння, гриби, горіхи, чорний і сірий хліб, каші на воді, киселі.

Їсти дозволено не частіше ніж один раз на день. Виняток — субота, неділя та дні великих свят: у ці дні дозволяється поїсти двічі на день, а в раціон можна додати олію та вино.

Перші чотири дні посту і весь Страсний тиждень (останній тиждень) вважаються найсуворішими. Наприклад, у Чистий понеділок (перший день посту) та Велику п’ятницю (остання перед Великоднем) взагалі заборонено їсти.

В інші дні Великого посту існує певний графік харчування :

  • понеділок, середа, п’ятниця – сухе харчування;
  • вівторок та четвер – гаряча їжа без олії;
  • субота та неділя – гаряча їжа з олією.

Ослаблення посту можливе вагітним жінкам, хворим, дітям, людям похилого віку і мандрівникам. Однак це можна зробити лише з дозволу священника.

Раніше ми розповідали про традиції святкування Великодня 2024 року. Цього року вона досить пізня.