Коли Великдень у 2024-му: дата, звичаї та традиції свята

Читать на русском
Автор
2753
Коли українці святкують Великдень у 2024 році
Коли українці святкують Великдень у 2024 році. Фото Колаж "Телеграфа"

Цьогоріч Великдень досить пізній

Великдень — одне з найбільших релігійних свят у році. Його дата щороку змінюється. З цим святом пов’язано безліч традицій та звичаїв і вони не змінюються століттями. Великдень — улюблене свято багатьох, адже під час нього збирається вся родина за одним столом. Передує Великодню Великий піст.

Як визначається дата Великодня щороку

Зазначимо, що перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар ніяк не впливає на Великдень. Його дата визначається по-іншому, за місячним календарем і в православних вірян і в католиків він різний.

Дата Великодня 2024
Фото: freepik

Християни східного обряду святкують Великдень у день першого повного Місяця після дня весняного рівнодення 21 березня. Якщо це випадає не неділя, то відзначають у найближчу. Також важливо, щоб Великдень не збігався з єврейським святом Песах.

Коли Великдень в Україні в 2024

У 2024 православні віряни святкуватимуть Великдень 5 травня, а католики — 31 березня. На Великдень сходить чудотворний Благодатний вогонь в Єрусалимі.

Коли Великий піст у 2024 році в Україні

Перед Великоднем православні християни дотримуються посту, який названо Великим і триває 48 днів. В цей час тіло і душа очищується, щоб Великдень зустріти з чистими помислами та в оновленому, чистому тілі.

Великий піст 2024
Фото: freepik

Тому у 2024 році Великий піст починається у понеділок, 18 березня, і закінчується в суботу, 4 травня. В цей період не можна вживати м’ясні, молочні та рибні продукти. Також забороняється сваритися і лаятися.

Традиції на Великдень

Віряни йдуть в церкву в цей день і освячують паски, крашанки, м’ясо та інші продукти. Всі великодні свята, тобто від Великодня до Трійці, православні християни вітають один одного фразою "Христос Воскрес!", а у відповідь чують: "Воістину Воскрес!".

Коли Пасха у 2024
Фото: freepik

Готуються до Великодня заздалегідь. Вона починається за тиждень до свята. В ці дні православні християни роблять генеральне прибирання в оселі, печуть паски, фарбують яйця і готують м’ясні смаколики. Наприклад, холодець, ковбасу, голубці тощо.

Заборони на Великдень

  • важка фізична праця;
  • сварки, лайка, образи інших людей, заздрість комусь;
  • засудження людей за спиною;
  • ворожіння та різні обряди;
  • відмова в допомозі;
  • викидати у смітник освячені продукти;
  • прибирати в оселі.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли у 2024 році Масляна в Україні. Ми поділилися основними традиціями та звичаями цього свята.