Навіщо білити дерева навесні і як правильно це робити: лайфхаки для дачників

Читать на русском
Автор
Навесні потрібно ретельно доглядати дерева в саду Новина оновлена 15 березня 2024, 11:35
Навесні потрібно ретельно доглядати дерева в саду. Фото Freepik

Дізнайтеся, як правильно доглядати дерева навесні

Досвідчені дачники знають, що вже з березня починається городній та садовий сезон, а отже, є багато роботи. "Телеграф" вже розповідав, чим треба поливати розсаду, щоб вона добре росла, а сьогодні ділиться, як правильно білити дерева навесні і навіщо це робити.

Є помилкова думка, що побілка потрібна тільки для покращення зовнішнього вигляду дерев, адже після побілки вони виглядають начебто "нарядніше", пише rbc.ua. Однак справа зовсім не в естетичному вигляді, а в захисті дерев у саду від шкідників. Після зими дерева можуть бути ослаблені та атаковані шкідниками, тому дуже важливо зробити весняну побілку.

Як правильно білити дерева

Найпростіший, бюджетний та ефективний засіб для побілки дерев – це звичайне вапно, розведене з водою. Зробіть розчин самі або купіть у садівничому магазині спеціальний засіб.

Дуже важливо наносити вапно на правильну висоту. Помилково думати, що легка недбала побілка нижче метра у висоту захистить ваші дерева. Найкраще нанести захисний засіб по всій висоті штамба і половину нижнього скелетного ярусу гілок. Тобто, наносьте вапно на весь стовбур дерева — від землі до початку розгалуження перших гілок знизу. А потім – до половини нижніх гілок.

Корисні підказки при побілці дерев

Найкраще вибирати для побілки теплий сонячний день із сухою погодою. Після дощу очистіть вологі стовбури дерев від зайвої кори, моху та пошкоджень, інакше побілка не триматиметься довго.

Обробити стовбури дерев перед побілкою можна звичайною господарською губкою, це допоможе делікатно та без пошкоджень очистити все зайве. І тільки потім у суху погоду приступайте до побілки, так вона буде набагато ефективнішою.

Раніше "Телеграф" розповідав, коли та як проводити весняне обрізання дерев у новому сезоні. Ці поради стануть у нагоді дачникам і садівникам.