Щоб не було фонтану: цікаві підказки, як правильно відкривати шампанське

Читать на русском
Автор
Дізнайтеся, як правильно відкривати шампанське, щоб не було гейзера Новина оновлена 13 березня 2024, 21:29
Дізнайтеся, як правильно відкривати шампанське, щоб не було гейзера. Фото Freepik

Якщо любите ігристе — беріть на замітку

Шампанське — універсальний напій для святкових подій та гарного настрою. Однак, буває так, що пляшку шампанського відкривають неправильно і виходить фонтан, після якого половина вмісту виявляється на підлозі, а пробка на стелі. Дізнайтеся, як цього уникнути.

Як виявилося, є кілька простих порад, які допоможуть вам акуратно відкрити шампанське та не влаштувати гейзер із алкоголю, пише 24tv.ua. Знаючи ці правила, ви точно не зганьбитеся перед гостями або своєю компанією на святі.

Як правильно відкривати шампанське

Пляшка має бути добре охолоджена

Це дуже важливий момент, який допоможе вам обережно відкрити шампанське. Якщо ігристе вино недостатньо холодне, то пробка через тиск може раптово вистрілити і ви отримаєте фонтан. Тому перед тим, як відкривати шампанське, його потрібно добре охолодити.

Винний ключ для фольги

Якщо ви любите шампанське, подбайте про те, щоб під рукою завжди був спеціальний ключ для фольги. Цей інструмент допоможе вам акуратно і рівно зняти частину фольги з пляшки, а інша частина допоможе надійніше утримувати ємність при відкриванні.

Тримайте в руці серветку або рушник

Вони знадобляться, щоб протерти пляшку після відерка з льодом або від конденсату, якщо шампанське лежало в холодильнику. Суху пляшку набагато простіше відкривати і вона не ковзатиме в руках.

Мюзле проти годинникової стрілки

Розкручувати дріт на пляшці шампанського, який називається мюзле, потрібно проти годинникової стрілки та дуже обережно. Найкраще при цьому тримати пляшку під кутом 45 градусів і не спрямовувати її у бік столу, за яким сидять гості. Також намагайтеся тримати пробку, щоб вона не вистрілила раніше часу.

Повертайте пляшку, а не пробку

Коли справа дійшла безпосередньо до пробки, то тримайте її міцно в долоні і при цьому обертайте не пробку, а пляшку. Це важливо, оскільки при прокручуванні пробки, вона може просто зламатися всередині і відкрити шампанське красиво вже не вийде.

Повільно відтягуйте пробку від пляшки

Коли пляшка почне вільно крутитись навколо пробки, починайте акуратно відтягувати її догори, при цьому сильно стискаючи в руці. Ви повинні контролювати відстань пробки та пляшки своєю стиснутою долонею і потім, в самому кінці одним рухом вийняти пробку. Якщо все буде зроблено правильно, вам вдасться красиво відкрити шампанське з невеликим характерним звуком, але без фонтану.

Раніше "Телеграф" розповідав, як обрати вино до свята. Існує 6 важливих ознак, на які слід звернути увагу.