Вибираємо вино на день святого Валентина: 6 ознак, на які варто звернути увагу

Читать на русском
Автор
620
Здивуйте свою половинку неперевершеним смаком (фото створене з допомогою ШІ)
Здивуйте свою половинку неперевершеним смаком (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

Ніщо не створює кращу атмосферу, ніж келих хорошого вина

Вино — це не просто алкогольний напій, а справжнє мистецтво. Щоб насолодитися його смаком та ароматом, потрібно вміти вибирати якісне. Адже від сорту винограду, ґрунту, клімату, технології виробництва залежить букет і характер напою.

У цій статті ми розглянемо основні ознак якісного вина, якими поділився портал unian. З ними ви зможете легко визначити ідеальний напій до столу або на подарунок.

1. Ціна:

  • Хороше вино не може коштувати дешевше 300 гривень за пляшку, особливо якщо воно імпортне. Зверніть увагу на акції та розпродажі, де можна знайти якісне вино за доступною ціною.
  • Не женіться за дорогими винами. Дороге вино не завжди означає краще. Іноді вина середнього цінового сегменту можуть бути нічим не гірше.

2. Вік вина:

  • Червоне вино краще обирати віком не менше 1-3 років. Чим довше воно витримується, тим багатшим стає його смак.
  • Біле вино навпаки краще обирати молоде (не старше 2 років). З віком смак білого вина стає більш різким.

3. Вміст цукру:

  • Сухе вино має вміст цукру до 4 г/л. Це найтерпкіше вино, яке може сподобатися не всім.
  • Напівсухе вино містить 5-18 г цукру на літр.
  • Напівсолодке вино містить 18-45 г цукру на літр.
  • Десертні вина мають вміст цукру 100 г/л і більше.

4. Етикетка

  • На етикетці повинна бути чітко вказана вся необхідна інформація про вино: країна-виробник, регіон, сорт винограду, рік врожаю, вміст алкоголю, цукру та інші дані.
  • Якісні вина, як правило, мають акуратну та лаконічну етикетку з якісним друком.
  • Наявність на етикетці медалей або інших знаків відзнаки свідчить про те, що вино брало участь у конкурсах і отримало високу оцінку експертів.

5. Пробка

  • Для білих вин рекомендується обирати вина з гвинтовою пробкою, яка краще зберігає смак і аромат. Для червоних вин допускається використання натуральної коркової пробки, якщо вино старше 3 років.

6. Вид вина:

  • М'ясо. До м'яса рекомендується обирати червоні вина. Вони чудово поєднуються з жирними стравами.
  • Риба та морепродукти. До риби та морепродуктів краще підходять білі вина. Їх легка кислинка підкреслить смак страв.
  • Універсальні вина. Якщо ви не знаєте, які страви будуть на столі, вибирайте універсальні вина. До них відносяться сухі ігристі та сухі рожеві вина.

Додаткові поради:

  • Зверніть увагу на країну-виробника. Кожна країна має свої особливості виноробства.
  • Почитайте відгуки про вино в Інтернеті.
  • Спробуйте вино перед покупкою, якщо це можливо.

Пам'ятайте, що вибір вина — це суб'єктивний процес. Найголовніше — це вибрати вино, яке вам подобається. Не бійтеся експериментувати і пробувати нові вина.

Раніше "Телеграф" розповідав, чим шампанське відрізняється від ігристого вина. Окрім цього, вас може зацікавити тест по картинці, про те як улюблений алкогольний напій може розповісти про ваші страхи.