Неправильна зарядка шкодить смартфону: як це проявляється та коли

Читать на русском
Автор
Розряджати телефон до 0% не радять
Розряджати телефон до 0% не радять. Фото Freepik

Постійне заряджання телефону та його повна розрядка можуть скоротити термін служби акумулятора

Різноманітні правила заряджання та секрети калібрування батареї телефона корисні, проте з часом він все ж таки втрачатиме ємність батареї. Службу акумулятора можна продовжити.

Служба рекомендацій продуктів від The ​​New York Times Wirecutter публікує аналіз того, як впливає на продуктивність батареї регулярне заряджання смартфона. Зазначається, що будь-яке заряджання акумулятора з часом призводить до погіршення продуктивності, незалежно від того, як це робиться.

Заряджаючи акумулятор рідше до повної місткості і не даючи йому повністю розрядитися, можна дещо продовжити термін його служби. Менше навантаження на електроди означає меншу деградацію, що призводить до збільшення ємності протягом більш тривалого періоду часу. Загальна рекомендація — тримати рівень заряду від 20% до 80%. Спека — ще один фактор, який може негативно вплинути на термін служби акумулятора.

Що кажуть виробники

Виробники дають різні рекомендації. Наприклад, Samsung рекомендує регулярно заряджати акумулятор і підтримувати рівень заряду вище 50%. Компанія також заявляє, що якщо залишити повністю заряджений телефон на зарядці, це може скоротити час роботи акумулятора. Своєю чергою Apple радить не розряджати телефон повністю, а також не нагрівати його вище 35 ℃.

Як швидко телефон втратить ємність акумулятора

Якщо ви не дотримуєтеся ідеальних практик заряджання, ви можете помітити, що час автономної роботи вашого телефону з часом скорочується. Однак інші фактори, такі як частота використання мобільного телефону, швидше за все, мають більший вплив на час роботи акумулятора, ніж методи заряджання. Чим довше використовується телефон, тим більше разів потрібно заряджати акумулятор і тим більше він втрачає ємності. Зменшення ємності акумулятора на 15% за два роки, безумовно, помітно, але у більшості людей все ще залишається достатньо енергії, особливо з більшими акумуляторами в нових моделях телефонів.

Раніше "Телеграф" розповідав, як зрозуміти, що ваш телефон зламали. Хакери лишають певні "сліди", які можна помітити.