Темний чи світлий? Який режим дисплея краще обрати для телефону

Читать на русском
Автор
6606
Обирати варто, спираючись на конкретні потреби Новина оновлена 06 березня 2024, 08:48
Обирати варто, спираючись на конкретні потреби. Фото ua.depositphotos.com

На сучасних гаджетах вони змінюються автоматично

Останніми роками популярності почав набувати темний режим дисплея на телефоні, адже для більшості користувачів він більш зручний та приємний. Проте світла тема також має чимало прихильників і часто залишається ввімкненою автоматично.

Про переваги та недоліки обох режимів розповів портал iTech.ua. Здебільшого, питання полягає не тільки у тому, яка з тем зручніша, а у тому, яка більш функціональна.

На вибір впливають індивідуальні потреби людини. Деяким користувачам потрібно заощадити енергію, зменшити навантаження на очі або зменшити кількість синього світла, а комусь важливо чітко бачити текст або часто використовуєте пристрій в умовах яскравого світла.

До переваг темного режиму належать:

  • Економія енергії: Темний режим споживає менше енергії, ніж світлий, оскільки немає потреби в підсвічуванні екрана. Це подовжує час роботи пристрою від акумулятора.
  • Зменшення навантаження на очі: темний режим зменшує навантаження на очі в темних приміщеннях. Це відбувається тому, що зіницям не потрібно широко відкриватися, щоб впустити більше світла.
  • Зменшення синього світла: темний режим випромінює менше синього світла, ніж світлий. Синє світло може перешкоджати виробленню мелатоніну — гормону, який допомагає людям засинати.

До недоліків темного режиму належать:

  • Розмиття тексту: текст на темному фоні може бути розмитим для деяких людей, особливо для тих, хто має проблеми із зором.
  • Труднощі з читанням при яскравому світлі: при яскравому світлі темний режим може бути складнішим для читання, ніж світлий.

Світлий режим є стандартним для більшості пристроїв. І має наступні переваги:

  • Чіткість тексту: текст на світлому фоні зазвичай чіткіший за текст на темному фоні. Це пов'язано з високим контрастом між текстом і фоном.
  • Звичка: багато людей звикли до світлого режиму і можуть вважати світлий режим простішим у використанні.

До недоліків світлої теми відносять:

  • Більше споживання енергії: світла тема більш яскрава, тому використовує більше заряду батареї.
  • Більше навантаження на очі: при вечірньому чи нічному світлі цей режим збільшує навантаження на очі та викликає втому.

Раніше "Телеграф" писав, що правильно заряджаючи акумулятор смартфона, можна продовжити життя гаджету. Для цього достатньо дотримуватися "золотих" правил.