Весняне прибирання: як до нього підготуватися та зробити якнайшвидше

Читать на русском
Автор
Миттям вікон прибирання не обмежується
Миттям вікон прибирання не обмежується. Фото Freepik

Прості способи прибрати холодильник, почистити матрац чи жалюзі

Взимку серед проблем із прибиранням нерідка поява цвілі. Також господарі та господині стикаються і з іншими проблемами в домі, частину з яких допоможе розв'язати велике весняне прибирання. Деякі люди роблять його одразу на початку весни, як тільки дні стають теплішими.

Портал Realsimple ділиться основними секретами простого прибирання. Одними з неочевидних завдань, лайфхаками для яких поділились автори — очистка жалюзі, прибирання в холодильнику, очищення чутливих поверхонь та чистка матраца.

Почистити жалюзі

Початок весни викликає бажання впустити світло, а це означає, що час мити вікна. Важливо не забути очистити і жалюзі від пилу. Ключові поради: використовуйте суху ганчірку для пилу, краще з мікрофібри. Для того, щоб позбутися стійкого, налиплого бруду або плям після очищення від пилу можна змішати рівні частини оцту та води. Змочити шкарпетку розчином, надіти на руку і проведіть нею по смужці. Залиште жалюзі відкритими до повного висихання.

Очистіть свій матрац

Прати постільну білизну приблизно раз на тиждень – це проста справа. Але чищення матраца – менш очевидне завдання. Треба робити це двічі на рік. Ось основні кроки:

Крок 1: Вакуум

За допомогою пилотягу можна позбутися будь-якого пилу, сміття або бруду, що накопичився на матраці.

Крок 2: Додайте харчову соду

Злегка припиліть матрац харчовою содою і дайте йому постояти близько години. Харчова сода дезодорує і нейтралізує бактерії.

Крок 3: Знову пропилотяжте

Зберіть всю харчову соду (і залишки бруду чи пилу), закопавшись у щілини, щоб витягти все. Якщо ви можете перевернути матрац, зробіть це та повторіть процес з іншого боку.

Швидке очищення холодильника

Холодильник можна гарно очистити за 20 хвилин. Якщо час обмежений, то можна зробити його очистку за три кроки:

  • Викиньте старе — зробіть швидку інвентаризацію ваших охолоджених продуктів. Перевіряйте на етикетках термін придатності та викидайте все, де закінчився термін придатності.
  • Витріть розливи — приберіть харчі та вимийте пляму водою з милом. Коли буде час, варто вимити всю середину холодильника.
  • Очистіть зовні — для емальованої сталі протріть передню частину холодильника тканиною та універсальним спреєм для чищення. Використовуйте тканину з мікрофібри, змочену білим оцтом (оцет для прибирання) або засобом для чищення нержавіючої сталі, якщо ваш холодильник виготовлений з нержавійки.

Чистка поверхонь

Чутливі поверхні – це всі місця у вашому домі, до яких люди часто торкаються голими руками: дверні ручки, пластини вимикачів світла, ручки приладів, крани та пульти від телевізора. Регулярно протирайте ці предмети тканиною з мікрофібри, змоченою теплою мильною водою (підійде звичайне мило для посуду) або універсальним миючим засобом.

Не робіть з прибирання марафон

Серед порад на весняне прибирання — тайм менеджмент. Автори радять розбити завдання на короткі, високопродуктивні відрізки часу. Використовуючи контрольний список прибирання, призначайте собі два-три 10-хвилинних завдання на день. Крім того, ви можете виконувати одне 30-хвилинне завдання на день. Встановіть таймер телефону, почніть прибирання та зупиніться, коли він вимкнеться. Позначте виконані домашні справи у своєму списку, і можете відпочити до завтра. Проте, якщо ви зупинились на півдорозі дії, її варто закінчити. Всі матеріали для дії потрібно підготувати перед початком.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно упакувати зимове взуття та одяг до наступного сезону. Окрім чистки, варто переглянути кишені одягу, щоб там нічого не завалялось.