Ви більше не потрапите в халепу в кав’ярні: чим відрізняється арабіка від робусти

Читать на русском
Автор
24250
Вибирайте ту каву, яка вам більше подобається
Вибирайте ту каву, яка вам більше подобається. Фото shuba.life

Багато хто не замислюється, у чому різниця між двома видами кави

Чашка ароматної кави — що може бути краще вранці? Однак багато хто досі "зависає" в кав’ярні при питанні бариста: "Вам кава на основі арабіки чи робусти?".

Кавові зерна цих двох сортів зараз дуже популярні, але мало хто знає, чим вони відрізняються. Ми розбиралися у питанні разом з OBOZ.UA та поділимося з вами головними нюансами.

Чим відрізняється арабіка від робусти

Перша і найголовніша відмінність — смак напою. Кава на основі робусти має сильний, різкий аромат з горіховим або деревним присмаком. А ось кава арабіка більш м’який, солодкий та фруктовий смак, часто навіть із відтінками шоколаду чи ягід.

Також ці два види кави відрізняються вмістом кофеїну : у кавових зернах робусти його майже вдвічі більше. Арабіка своїм м’яким смаком порадує тих, хто любить напій із помірним вмістом кофеїну.

До речі, кавові рослини робусти витривалі та можуть навіть рости в низькогір’ї з високими температурами та великою кількістю опадів. А ось рослинам кави арабіки необхідні особливі умови — наприклад, як більша висота над рівнем моря, прохолодніші температури і добре дренований ґрунт.

Відрізняються ці два види кави та за ціною. Через те, що рослини кави робусти легше вирощувати, вони доступніші за ціною. А ось арабіка вважається преміальним сортом, відповідно, ціна на продукт вища.

Кава робуста в основному виробляється в Африці та Південно-Східній Азії. А ось арабіка домінує у всьому світі, але частіше все ж таки присутня в Латинській Америці та деяких частинах Африки.

А ось кавову гущавину не слід виливати в унітаз. Вона вам може стати в пригоді в побуті.