Викинути чи з’їсти: що робити з варенням, на якому з’явилась пліснява

Читать на русском
Автор
Чи можна їсти такий продукт
Чи можна їсти такий продукт. Фото apostrophe.ua

Багато хто просто прибирає плісняву і їсть варення

Варення — це смачна і корисна заготовка. Зазвичай його готують влітку, однак є фрукти, доступніші в холодну пору — наприклад, мандарини. Ми розповідали, як зварити з них джем.

Варення за дотримання умов може зберігатися кілька років. Однак навіть правильно приготоване варення може зіпсуватися. Щоб уникнути харчового отруєння, важливо вчасно розпізнати ознаки псування варення. Про них розповіли на Ukr.Media.

Три ознаки того, що варення зіпсувалося

  1. Зміна смаку і кольору. Однією з перших ознак псування варення є зміна його смаку і кольору. Якщо варення стало кислим, гірким або затхлим, то його не можна вживати в їжу. Такі зміни можуть бути викликані розвитком бактерій або грибків, які виділяють токсичні речовини.
  2. Поява цвілі. Найбільш очевидною ознакою псування варення є поява цвілі. Цвіль — це грибок, який може утворюватися на варенні в результаті неправильного зберігання або порушення технології приготування. Цвіль виділяє токсичні речовини, які можуть викликати сильне харчове отруєння.
  3. Густина і консистенція. Якщо варення стало рідшим або більш густим, ніж зазвичай, то це може бути ознакою того, що воно зіпсувалося. Такі зміни можуть бути викликані бродінням.

Чи можна їсти варення з цвіллю?

Багато людей вважають, що варення з цвіллю можна їсти, якщо забрати ложкою уражені фрагменти. Однак це не так, адже цвіль — це грибок, який має кореневу систему, що проникає в товщу продукту. Навіть якщо ви зрізаєте видиму цвіль, її коренева система залишаєть в варенні і продовжує виділяти токсичні речовини.

Тому варення з цвіллю в жодному разі не можна їсти. Також ми розповідали, як різати цибулю і не плакати.