Особлива випічка на Водохреща: як готувати обрядове печиво "Хрести"

Читать на русском
Автор
1378
Такі "Хрести" їдять вранці 6 січня
Такі "Хрести" їдять вранці 6 січня. Фото Сегодня

Це важливе обрядове печиво

Ми розповідали, що їсти у Водохресний Святвечір і за якими принципами формується меню. А наступного ранку, 6 січня, відбувається освячення води. На нього обов'язково печуть "хрести" – особливе обрядове печиво.

З цим печивом пов'язано чимало прикмет, а ще воно доволі смачне. Рецептом класичних "хрестів" поділились на порталі "Сьогодні".

Інгредієнти:

  • 250 г борошна
  • 1 яйце
  • 125 г масла
  • 2,5 ст. ложки цукру
  • 1 чарка коньяку або рому
  • Сіль і ванілін

Спосіб приготування:

  1. Холодне вершкове масло нарізаємо на шматочки. Розтираємо його пальцями разом з борошном в крихту.
  2. В отриману масляну крихту додаємо сіль, цукор і ванілін. Перемішуємо.
  3. В однорідну масу вливаємо алкоголь і розбиваємо яйце. Замішуємо тісто і охолоджуємо його в холодильнику впродовж 30 хвилин.
  4. Готове тісто ділимо на кілька частин. Кожну частину скачуємо у вигляді джгута і укладаємо їх один на одного хрестом. Можна також розкатати і вирізати за формою.
  5. Печиво викладаємо на застелене пергаментним папером деко. Випікаємо його в розігрітій до 180 ° С духовці до золотисто-рум'яного кольору.

Таке печиво їдять разом з освяченою водою. Також ми ділились рецептом Голодної куті.