Особлива випічка на Водохреща: як готувати обрядове печиво "Хрести"
- Автор
- Дата публікації
Читать на русском
- Автор
- 1378
Це важливе обрядове печиво
Ми розповідали, що їсти у Водохресний Святвечір і за якими принципами формується меню. А наступного ранку, 6 січня, відбувається освячення води. На нього обов'язково печуть "хрести" – особливе обрядове печиво.
З цим печивом пов'язано чимало прикмет, а ще воно доволі смачне. Рецептом класичних "хрестів" поділились на порталі "Сьогодні".
Інгредієнти:
- 250 г борошна
- 1 яйце
- 125 г масла
- 2,5 ст. ложки цукру
- 1 чарка коньяку або рому
- Сіль і ванілін
Спосіб приготування:
- Холодне вершкове масло нарізаємо на шматочки. Розтираємо його пальцями разом з борошном в крихту.
- В отриману масляну крихту додаємо сіль, цукор і ванілін. Перемішуємо.
- В однорідну масу вливаємо алкоголь і розбиваємо яйце. Замішуємо тісто і охолоджуємо його в холодильнику впродовж 30 хвилин.
- Готове тісто ділимо на кілька частин. Кожну частину скачуємо у вигляді джгута і укладаємо їх один на одного хрестом. Можна також розкатати і вирізати за формою.
- Печиво викладаємо на застелене пергаментним папером деко. Випікаємо його в розігрітій до 180 ° С духовці до золотисто-рум'яного кольору.
Таке печиво їдять разом з освяченою водою. Також ми ділились рецептом Голодної куті.