Меню на 5 січня: що готують українці перед Водохрещем на другий Святий Вечір

Читать на русском
Автор
21020
Святкове меню має бути пісним
Святкове меню має бути пісним. Фото tviysvit.com.ua

Не всі страви підходять для Голодної куті

Слідом за Різдвом Христовим православні християни 6 січня відзначають Хрещення Господнє або, як його ще називають, Водохреще. Напередодні цього свята віряни дотримуються одноденного посту. У другий Святвечір, який відзначають 5 січня, після освячення води у церкві, сім’я збирається за пісним столом.

На противагу Різдву з його 12-ма стравами, на Голодну кутю на стіл ставлять непарну кількість пісних страв. Чітко визначеного числа немає, та найчастіше зустрічається цифра 7 — можна більше, головне, щоб дотримувалась умова непарності.

Як на Різдво, головною на столі є кутя. На Водохреще готують "голодну" кутю із зерен пшениці, лише з маком, родзинками, цукром чи медом. Сухофруктів, горіхів, цукатів не додають.

Традиційно на столі стоїть узвар. Його готують із сушених яблук, груш, слив, вишні, кураги, родзинок. Часто в багатьох традиціях ним заливають кутю.

На стіл подають пісний борщ – без м’яса та на овочевому бульйоні. Ми ділились рецептом особливо смачного борщу з грибними вушками.

Також традиційно їдять вареники. Є чимало видів начинок, тож приготувати їх пісними зовсім не складно. Ми розповідали, як готуються вареники з картоплею та грибами.

Основною стравою на Водохреще ставлять пісні голубці. Є чимало варіантів, начинки для голубців. Ми розповідали, як приготувати смачні голубці з пшоном.

Також популярністю користуються рибні страви. Ми розповідали, як дуже смачно посмажити рибне філе до святкового столу.

В цей день радять відмовитись від алкоголю, екзотичних фруктів танетрадиційних страв. Зате на столі може бути чимало солодкої випічки.

А вже на саме Хрещення – 6 січня – на столі стоять м’ясні закуски та наїдки. Ми розповідали, як готувати дуже смачну домашню буженину.