Не лише узвар та медовуха: що ще любили випити наші предки

Читать на русском
Автор
2325
Можливо, про деякі з них ви навіть не чули
Можливо, про деякі з них ви навіть не чули. Фото vikna.tv

Деякі з них популярні і досі

Напої є невід’ємною частиною нашого життя. Деякі ми вживаємо щодня, деякі подаємо тільки на святковий стіл.

Українських національних напоїв за старими народними рецептами налічується безліч. Разом із "ВСВІТІ" розповімо лише про деякі з них.

Які напої любили наші пращури

Точно невідомо, коли з’явилася ягоданка, але цей напій чудово рятує спрагу. Батьки просто заливали ягоди водою, додавали цукор і дріжджі – і результати виходили тонізуючий і освіжаючий напій. Подавати її можна до обіду як аперитив.

Варенуха стала відома на лівому березі України ще у 16 столітті. Готували її з горілки чи самогону, фруктів та прянощів та подавали на свята.

З 18 століття відомий в Україні спотикач. Ця приготовлена на прянощах та горілці настоянка досягла своїх найкращих смакових якостей у 19 столітті. Вона краще підходить під час вечері та у дружній компанії.

Узвар – це компот із сухофруктів, часто з додаванням меду. Це обов’язковий напій на Різдво та інші великі церковні свята вже понад два століття. Також доцільним він буде у літню спеку.

Кисель готують і з фруктів, і з ягід, і з ревеню чи молока. Його можна подавати як третю страву після обіду чи вечері.

Сировець відомий ще з Київської Русі. Пізніше його почали використовувати як заправку до окрошки та зеленого борщу. По суті, це хлібний квас без цукру.

Сита з наголосом на а — це мед, іноді розбавлений водою, відвар меду на воді. Це найдавніший солодкий напій, адже ще в кам’яному віці люди вживали мед диких бджіл, розводячи його водою. Нині його використовують із метою профілактики простудних захворювань.

Ряжанка з’явилася в Україні кілька сотень років тому. Тоді змішували молоко з вершками і в результаті виходив різновид кислого молока. Цей напій чудово вгамовує спрагу, також його вживали з лікувально-профілактичною метою.

Відома ще з часів Київської Русі та медовуха. Її різновидів досить багато, зокрема з додаванням етилового спирту. Подають її переважно на свята.

Калинник — це напій з калини, окропу та цукру, відомий не одне століття. Вживали його з лікувально-профілактичною метою і для вгамування спраги.

Спробуйте приготувати узвар за рецептом "Телеграфа". Впевнені, що вам сподобається.