Головний напій на Різдво: готуємо ароматний узвар

Читать на русском
Автор
2246
Без узвару неможливе свято
Без узвару неможливе свято. Фото vikna.tv

Так готували наші мами та бабусі

Узвар – це головний різдвяний напій. Він не лише подається на стіл, а й використовується для приготування класичної куті.

Готується він на основі сухофруктів з додаванням меду чи цукру. Після наполягання узвар за рецептом "ТСН" виходить неймовірно ароматним, смачним та корисним.

Чим ширший асортимент сухофруктів, тим смачніший виходить узвар. При його приготуванні можна використовувати урюк, сушену айву та вишню, світлі та темні родзинки, в’ялену журавлину та інжир, і навіть сушені ягоди. Якщо ви готуєте узвар з 1-2 видами сухофруктів, за бажанням можете ароматизувати його цедрою лимона або апельсина, м’ятою, мелісою, паличкою кориці, парою зірочок бад’яну або кількома бутонами гвоздики.

До речі, цукор чи мед використовувати не обов’язково – при достатній кількості сухофруктів він вийде приємно кисло-солодким. Також у напій можна додати трохи лимонної кислоти.

Як приготувати узвар

Інгредієнти:

  • 3 л води;
  • 200 г сушених яблук;
  • 100 г сушених груш;
  • 100 г чорносливу;
  • 100 г кураги;
  • 100 г родзинок;
  • 150 г меду;

Спосіб приготування:

  1. Сухофрукти перебираємо та кожен вид замочуємо окремо на 15-20 хвилин у холодній воді, після чого ретельно промиваємо.
  2. Підготовлені яблука та груші заливаємо холодною водою, доводимо до кипіння і варимо на середньому вогні 10 хвилин.
  3. Через зазначений час додаємо чорнослив та курагу, продовжуємо варити 10 хвилин. Потім додаємо родзинки та варимо ще 10 хвилин.
  4. Даємо настоятися узвару не менше 5-6 годин, відціджуємо, додаємо мед і перемішуємо.

До речі, на різдвяний стіл можна також приготувати незвичайний салат з куркою. Вам точно сподобається.