Потрясіть, утопіть: кілька способів визначити свіжість яйця, не розбиваючи його

Читать на русском
Автор
2580
Ці способи вам знадобляться
Ці способи вам знадобляться. Фото t-online.de

Так перевіряли на свіжість яйця ще наші бабусі

Яйця – незамінний продукт на нашій кухні. Ми готуємо з них пишні омлети, додаємо в різні салати та улюблену випічку.

Але не завжди нам подаються нові продукти. Як визначити свіжість яєць, розповімо разом із "ТСН".

Як визначити свіжість яєць

Свіжість яєць можна визначити на вигляд, розбивши його. Свіжий продукт тримає форму. Білок такого яйця не розповзається, а жовток зазвичай тримає форму півсфери.

"Вік" яйця можна визначити за кольором : чим темніший продукт, тим він "старший. До того ж згодом білок синіє і в ньому з’являються частинки червоного або коричневого кольору.

Визначити свіжість яєць можна також за запахом. Навіть у нерозбитого тухлого яйця є характерний неприємний запах.

Також про "вік" продукту можна дізнатися на вигляд. Якщо на світлі через шкаралупу яйця проступають темні плями, його можна викидати.

Свіжість яйця можна визначити за звуком. Потрібно просто піднести його до вуха і потрусити. Прислухайтеся: якщо всередині щось бовтається — яйце не дуже свіже, а якщо хлюпається і булькає — його не варто вживати.

Також варто звернути увагу на термін придатності яєць на упаковці. До того ж вони повинні зберігатися за відповідної температури та за правильних умов.

Перевірити "вік" продукту можна за допомогою холодної води. Потрібно опустити його у чашу з холодною водою. Свіже яйце опуститься на дно і ляже на бік. Якщо ж потоне і зафіксується вертикально – продукт не першої свіжості, але ще придатний для споживання. А от якщо яйце спливло — викидайте його.

Можна спробувати покрутити яйце на рівній поверхні. Протухле обернеться навколо своєї осі більше разів, ніж свіже.

Раніше ми розповідали, чи потрібно мити яйця перед приготуванням. Ці правила варто знати.