Ні грама цукру в цій пасці, а така солодка: рецепт корисного крафіна з особливого борошна

Читать на русском
Автор
Такий крафін буде прикрасою корисного святкового столу
Такий крафін буде прикрасою корисного святкового столу. Фото maximum.fm

Навіть святкова випічка може бути корисною

Скоро Великдень, а отже, час пекти паски. Зазвичай ця обрядова випічка не дуже корисна — традиційно в неї кладуть дуже багато масла та жовтків. Приміром, ми ділились рецептом Олександрійської паски.

Якщо з якихось причин вам класичні рецепти не підходять, а смачненького хочеться, пропонуємо приготувати дещо кориснішу і простішу версію великодньої випічки. Рецептом пухкого крафіна з цільнозернового борошна поділились на порталі SHUBA.

Інгредієнти:

  • 1 велике яйце
  • 1 жовток
  • 150 г яблучного пюре
  • 25 г олії
  • 10 г сухих дріжджів
  • 160 г цільнозернового борошна
  • 150 г борошна
  • 1/2 ч. л. меленої гвоздики
  • 1 ч. л. меленої кориці
  • 1 ч. л. меленого кардамону
  • 1 ч. л. меленого імбиру
  • 150 г суміші сухофруктів

Спосіб приготування:

  1. Додаємо дріжджі до теплого пюре. Перемішуємо та залишаємо на 10 хвилин під харчовою плівкою.
  2. Змішуємо два види борошна. Додаємо спеції та перемішуємо.
  3. На дріжджах має з'явитися "шапочка". Додаємо яйце, жовток, олію та мед. Перемішуємо.
  4. Змішуємо вологі та сухі інгредієнти. Вимішуємо тісто руками, розтягуючи. Спочатку воно буде липке, але вже за 10-15 хвилин стане потрібної текстури.
  5. Викладаємо тісто в миску. Накриваємо вологим рушником. Залишаємо на 60-90 хвилин у теплому місці. За цей час тісто має збільшитися в 2-3 рази.
  6. Заливаємо сухофрукти кип'ятком на 10 хвилин. Дрібно нарізаємо сухофрукти.
  7. Розділяємо тісто на порції. Трішки вимішуємо кожну порцію. Розкачуємо до 5-7 мм завтовшки.
  8. Змащуємо тісто олією. Викладаємо сухофрукти. Скручуємо в рол.
  9. Розрізаємо рол вздовж, не дорізаючи до кінця рола приблизно 2 см. Обидві смужки скручуємо "равликом". Викладаємо "равлики" один на одного, формуючи крафін.
  10. Викладаємо крафіни у форму. Форми мають бути заповнені на 1/2.
  11. Змащуємо жовтком. Накриваємо харчовою плівкою. Залишаємо ще на 30-60 хвилин (у духовці за 40 градусів).
  12. Щойно тісто піднялося, прибираємо плівку. Збільшуємо температуру до 180 градусів. Випікаємо на режимі верх-низ 40 хвилин.

Крафіни зазвичай не прикрашають глазуррю, але їх можна для краси трохи присипати цукровою пудрою. Також ми ділились рецептом старовинної київської паски — там теж чимало спецій.