Штори з фантиків, варіння білизни та прання пакетів: 5 найдивніших звичок радянських господарок

Читать на русском
Автор
Деякі звичайні дії на той час сучасним людям здадуться безглуздими Новина оновлена 22 березня 2024, 16:39
Деякі звичайні дії на той час сучасним людям здадуться безглуздими. Фото Колаж "Телеграфу"

Побут тоді налагоджували як могли, в умовах нестачі грошей та товарів масового споживання

Радянські господині виявляли особливу креативність, щоб зі своєю родиною виживати за часів СРСР. Вони використовували картоплю для миття дзеркал, прали пакети, варили білизну у величезній каструлі, але це не всі дивні звички.

Ті речі, які сучасна жінка викинула б без роздумів, у ті часи берегли й намагалися використати повторно, або зберігали в коробках, шафах, на балконі. Найдивніші побутові звички радянських господинь зібрав "Телеграф" у цьому матеріалі.

Прання пакетів у СРСР

З одного боку, ця звичка сьогодні здається досить розумною, враховуючи рівень забруднення навколишнього середовища. Але в СРСР думали не про екологію, а про економію. Пакет, навіть якщо він вже добряче зносився, намагалися використовувати максимальну кількість разів. Причому це стосувалося не лише великих пакунків, а й маленьких тонких кульків.

Варіння білизни в Радянському Союзі

Кожна господиня мала величезну каструлю, в якій варили не борщі та супи для сім’ї, а речі. Такий дикий для нас спосіб використовували для того, щоб вибілити постільну білизну. Але в такий же спосіб могли прати штори або ажурні серветки, якими накривали телевізор.

Шторки з фантиків та скріпок

Зараз це може здатися безглуздим, але в ті роки майстрині вважали такі міжкімнатні шторки верхом вишуканості. Вони були легкими й при контакті видавали приємний звук. Але навряд чи радянські господині почали б робити шторки зі сміття, якби мали такий вибір тканин, як зараз.

Збирання обмилків, винних пробок та ґудзиків

У Радянському Союзі намагалися нічого не викидати, адже через дефіцит багато товарів доводилося самостійно робити, лагодити, переробляти. Наприклад, з обмилків можна було зварити мило, або ж використовувати ці маленькі шматочки як кравецьку крейду.

Винні пробки теж не виявлялися на смітнику. Їх часто протягували у кришки, щоб не обпектися під час приготування їжі.

Ґудзики збирали в окремі коробочки. Тоді купити потрібну було непросто, тому їх берегли. Навіть пускаючи одяг на ганчірки, з нього обов’язково зрізали ґудзички.

Зберігали цибулю в колготах

Мало того, що капронові колготи не були одноразовими, адже їх неодноразово зашивали, і після того, як стрілку приховати вже не можна було, їх не викидали. Вони ставали вмістилищем для цибулі. Радянські господині не соромлячись вивішували такі колготи на кухні. Вважалося, що так цибуля довше зберігатиметься.

Раніше ми писали, навіщо радянські жінки зберігали колготи у морозилці. Вони вірили, що це зробити капрон міцнішим до розривів.