Образ чоловіка в СРСР: не усі пиячили та лише ходили на роботу

Читать на русском
Автор
5124
Образ чоловіка у "Москва сльозам не вірить" Новина оновлена 19 березня 2024, 17:00
Образ чоловіка у "Москва сльозам не вірить". Фото Кадр з фільму

Здебільшого, вони були трудівниками, патріотами

Гарних та чуйних чоловіків у СРСР майже не було навіть у кіно, адже у реальному житті жінки частіше стикалися з втомленим та тими, хто любить випити. Вони любили спорт, але лише по телевізору, працювали по 12-14 годин, але вдома не приділяли часу сім'ї.

"Телеграф" розповість, чому чоловіки в СРСР мали не таку легку долю, як здається на фоні розмов про жінок. Адже дружини та матері страждали вдома "по вуха" у побуті.

Не в усіх радянських фільмах чоловіки були ідеальні, адже Шурік з "Операция "И" та інші пригоди Шуріка" був невпевненим у собі студентом в окулярах, який не помічав дівчину, поки не вирішив усі свої проблеми.

Гумор радянських чоловіків також не красив, бо у фільмі "Москва сльозам не вірить", головний герой втілював солідність та суворість. Про чуйність та співчуття, розуміння жінок взагалі мови й не було.

Але все ж Гоша з цієї кінокартини найбільше схожий на ідеал, бо це відносно зріла людина з роботою, квартирою тощо. Та навіть робота не була чимось космічним, адже підійматися по кар’єрних сходинках та досягати більшого тоді було не правильним.

Більшість чоловіків працювали на заводах, посідаючи одну й ту ж посаду протягом життя. А найвищою похвалою була лише грамота від підприємства.

При цьому чоловіки у суспільстві мали велику повагу, тому їх думка була майже завжди правильна. І навіть скандали з дружиною, або навіть домашнє насилля не були чимось диким. Чоловік міг до чортиків напитися десь, прийти додому і підняти "на вуха" усю родину. При цьому він все одно лишався "коханим" своєї дружини, яка звикла терпіти та берегти шлюб.

І, якщо придивитися до чоловіків у фільмах та з пропагандистських плакатів, то простежується разючий контраст між образом. Адже радянська пропаганда ліпила роботящого, спортивного, ідейного, обов'язково патріота, готового захищати слабших, але реальний пересічний чоловік частенько засинав на зупинці, не маючи сил дістатися дому.

Раніше "Телеграф" писав, про топ-4 забобони родом з СРСР, які давно пора забути.