Сувора правда часів СРСР: як дитячі малюнки показують усю суть того періоду (фото)

Читать на русском
Автор
17899
Радянські діти у школі Новина оновлена 19 березня 2024, 11:19
Радянські діти у школі. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Малюнки не такі вже і прості, якими здають, на перший погляд

У радянські часи існувало багато стереотипів та наративів, які мала наслідувати не тільки жінка, а й усе суспільство. Це стосувалося і дітей, що брали приклад з батьків.

Школярі й дошкільнята переносили вплив довкілля на папір, показуючи світ своїми очима. "Телеграф" підготував для вас підбірку малюнків радянських дітей, які не такі вже і звичайні, на перший погляд.

Більшість з цих картин відображають справжню суть радянських часів, яку можна помітити. Їх створила художниця Зоя Черкаська-Ннаді, яка разом із батьками у 15-річному віці переїхала з СРСР до Ізраїлю.

Господиня на кухні

На малюнку жінка готує вечерю на крихітній кухні з убогим радянським побутом. Кімната має стандартні двоколірні синьо-білі стіни, стіл застелений клейонкою у клітинку. Якщо придивитися, то на даху сусідньої "хрущовки" за вікном напис "Слава Труду!".

Ранок

Дівчинка у крихітній кімнатці з килимком на стіні, письмовим столом та стільцем, що обертається збирається у школу. Особистий простір облаштовано з мінімумом усього потрібного.

Побачення по-радянськи

На дитячому майданчику дівчата розпивають алкогольні напої у компанії хлопця у спортивному костюмі. Нічого незвичайного, але чітко видно романтизацію "бандитських часів".

Сімейний вечір

У часи СРСР майже усі сімейні вечори проходили біля телевізора. Мати читає газету, діти вчать уроки, а батько у трусах та майці лежить і дивиться якусь програму. Нічого особливого, але й немає розмов та спілкування.

Підліток в однушці

На малюнку підліток у кімнаті, яка перегороджена якимось сервантом, утворюючи простір і для батьків, і для дитини. У радянські часи люди часто жили в однокімнатних квартирах, і за допомогою ширм, шаф і тощо створювали додатковий простір.

Раніше "Телеграф" писав, чому і коли в СРСР крутили в ефірі "Лебедине озеро".