Краще, ніж у пекарні: рецепт гречаного хліба

Читать на русском
Автор
Гречаний хліб можна легко спекти вдома  (зображення створено за допомогою ШІ)
Гречаний хліб можна легко спекти вдома (зображення створено за допомогою ШІ). Фото Телеграф

Ми підкажемо, як спекти хліб вдома.

Гречаний хліб – це не лише смачна та ситна випічка, але й джерело вітамінів та мікроелементів, необхідних для нашого здоров'я. Він має багатий горіховий смак та аромат, а його темний колір та щільна структура роблять його справжньою окрасою столу.

Приготувати гречаний хліб в домашніх умовах не так складно, як може здатися на перший погляд. Вам знадобиться лише кілька простих інгредієнтів та трохи терпіння.

Інгредієнти:

  • Гречане борошно – 250 г
  • Пшеничне борошно – 150 г
  • Вода – 300 мл
  • Сухі дріжджі – 7 г
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Олія – 2 ст. л.

Приготування:

  1. Підготуємо опару. Змішайте 100 г теплої води, 1 ст. л. цукру та 7 г сухих дріжджів. Дайте опарі піднятися в теплому місці протягом 15-20 хвилин.
  2. Замісимо тісто. Додайте до опари 250 г гречаного борошна, 150 г пшеничного борошна, 1 ч. л. солі та 2 ст. л. олії. Замісіть м'яке та еластичне тісто.
  3. Підійде тісто. Накрийте тісто рушником і дайте йому підійти в теплому місці протягом 1-1,5 години.
  4. Сформуємо хліб. Обминайте тісто і сформуйте з нього буханець.
  5. Випікання. Викладіть хліб на деко, застелене пергаментом, і дайте йому підійти протягом 30 хвилин. Випікайте хліб у розігрітій до 180°C духовці протягом 40-50 хвилин.

Порада:

  • Для більш насиченого смаку гречаного хліба можна додати в тісто 1-2 столові ложки гречаної крупи, попередньо замоченої в теплій воді.
  • Перед випіканням хліба можна змастити його зверху водою або молоком.
  • Готовий хліб рекомендується остудити на решітці.

А якщо ви любите пекти хліб самостійно, рекомендуємо ознайомитись із рецептом улюбленого хліба австралійських пастухів. Також, якщо зберігатимете хліб правильно, то пекти його будете рідше.