Підготовка саду до весни: фахівці порадили, коли краще обприскувати дерева

Читать на русском
Автор
1230
Як доглядати весною за садом Новина оновлена 14 березня 2024, 11:23
Як доглядати весною за садом. Фото Колаж "Телеграф"

Обприскування саду ранньою весною потрібно для того, щоб знищити шкідників, які перезимували

Весна — чудова пора для того, щоб зануритися в справи в саду. З початком теплих днів природа оживає, і це найкращий час для посадки нових рослин, догляду за вже існуючими культурами. Не менш важливим є обприскування саду після зими, але не кожна господиня чи господар знає, коли його краще проводити.

Про це повідомляє видання "Апостроф". У матеріалі розповіли при якій температурі краще обприскувати сад та як це зробити правильно.

Зазначається, що точну дату для початку обробки саду важко визначити, оскільки все залежатиме від клімату та погоди в кожному новому році. Однак, за словами фахівців, профілактичні маніпуляції слід починати з приходом перших теплих днів і продовжити догляд за ними до моменту зав'язування плодів.

Проте слід пам'ятати, що шкідники та хвороботворні мікроорганізми залишаються активними в різний час, тому обробка має складатися з кількох етапів.

Профілактичне обприскування саду ранньою весною потрібно для того, щоб знищити шкідників, які перезимували, і збудників хвороб, які починають активно поширюватися з приходом тепла.

Першу обробку спеціалісти радять робити до початку набрякання бруньок, коли середня температура повітря тримається в діапазоні від +4 до +5 градусів тепла. У цей час можна застосовувати біологічні та хімічні компоненти для боротьби з моніліозом, паршою, гниттям та іншими захворюваннями.

Другий етап обробки починається тоді, коли бруньки вже набрякли та лопнули, але зелені листочки ще не розпустилися. Третій етап — коли бруньки вже висуваються, але не розкриваються до кінця, бутони залишаються невеликими. У цей період рослинам можуть набридати різні хвороби, як от парша, борошниста роса та інші.

Наступне обприскування варто проводити вже після цвітіння. У цей час рекомендується робити профілактичну обробку, аби захистити рослини від можливих захворювань та зміцнити їх імунітет.

Як правильно обприскувати сад навесні

  • проводити обробку краще в суху погоду без вітру, до 10 ранку або після 18 вечора;
  • рослину слід обробляти повністю від крони до пристовбурового кола (якщо йдеться про дерево);
  • використовуйте засоби, які не шкодять тваринам та комахам-запилювачам;
  • дотримуйтесь інструкцій стосовно використання препаратів та приготування робочих компонентів, аби не спричинити опік рослини та інші неприємні наслідки. Також важливо правильно зберігати засіб, щоб він не втратив свою ефективність;
  • не проводьте обробку інсектицидами у період цвітіння.

Раніше "Телеграф" писав, як прибрати мох та бур'ян між бруківкою. Методи швидкі та легкі.