За помилки доведеться дорого платити: як правильно користуватися каміном

Читать на русском
Автор
953
Переконайтеся, що ваш камін безпечний
Переконайтеся, що ваш камін безпечний. Фото freepik.com

Коли на вулиці холодно, немає нічого прекраснішого, ніж звернутися калачиком перед каміном

Хоча камін додає приміщенню тепла та затишку, він також вимагає догляду, включаючи регулярне обслуговування, відповідальне використання та періодичне оновлення. Якщо цим нехтувати, згодом камін може стати дуже небезпечним. Наприклад, відстрочений ремонт може призвести до пожежі. Тому варто уникати поширених помилок, пов’язаних із каміном.

Обслуговування

Важливо, щоб камін був належним чином очищений професіоналом, перш ніж запалювати його вперше щороку. Ретельне очищення та, при необхідності, базовий ремонт допоможуть усунути засмічення, пошкодження димоходу, видалити сторонні предмети із труби.

Безлад навколо каміна

Каміни затишні, але вони також можуть бути небезпечними, особливо коли довкола них безладдя. Не розміщуйте меблі, килими й дрібнички занадто близько до каміна, що працює. Тримайте подалі від каміна декор, дрова та інші предмети домашнього вжитку, які можуть впасти та спалахнути.

Видалення золи

Не дозволяйте золі накопичуватися в каміні. Вона може погіршити якість повітря у вашому будинку. Посипте попіл кавової гущею перед тим, як підмістити його, щоб зменшити розлітання попелу, і потріть стіни каміна засобом для чищення вогнища, щоб зменшити кількість сажі.

Детектор газу

Цей прилад необхідний у будь-якому будинку, особливо, якщо у вас є камін. Ці гаджети попереджають про небезпечні проблеми з вентиляцією або витік газу. Встановіть детектор у тій кімнаті, де знаходиться камін, а також по одному на кожному рівні вашого будинку, включаючи підвал. Перевіряйте батареї щомісяця та замінюйте детектор кожні 5–10 років.

Дрова

Якщо у вас дров’яний камін, переконайтеся, що ви використовуєте лише витриману деревину. Спалювання сирої деревини створює багато диму і згодом може призвести до накопичення креозоту та пожежі в димарі. Крім того, правильно висушена деревина горить довше, чистіше та гарячіше.

Заслінка

Перш ніж розпалити вогонь, завжди повністю відкривайте заслінку, щоб повітря могло проходити через димар і живити полум’я, а дим міг виходити з каміна. Коли останнє вугілля згасне, не забудьте знову закрити заслінку. Якщо залишити її відкритою, виникнуть протяги та станеться витік повітря із приміщення.

Вогнегасник

Вогонь може поводитися несподіваним чином, тому важливо проявляти пильність при використанні каміна. Завжди майте під рукою універсальний вогнегасник (але не надто близько до каміна!) і ніколи не залишайте вогонь без нагляду.

Раніше Телеграф розповідав, які дрова варто вибрати для опалення будинку. Ці види дають багато тепла та дуже економні.