Дають більше тепла та економічні: якими дровами найкраще топити в будинку

Читать на русском
Автор
52674
Дрова
Дрова. Фото Pexels

Яким породам дерев варто віддати перевагу, а які дрова взагалі не треба купляти

Не всі власники приватних будинків і дачних будиночків відмовляються від дров’яного опалення взимку. Іноді топити житло таким чином виявляється набагато вигіднішим, до того ж на ці цілі можна отримати допомогу.

Якісь види деревини дають більше тепла, тоді як інші менше димлять та забруднюють димар. Але все ж таки головним показником є калорійність дров або те, скільки тепла вони виділяють при згорянні. В цьому випадку добре знати, які дрова найкраще підходять для опалення, а якими взагалі не можна опалювати житловий будинок.

Дуб — рекордсмен за кількістю тепла, що виробляється при згорянні. Це тверда, щільна деревина, яка довго горить і при цьому дає багато тепла. Крім того, дрова з дуба дають приємний аромат і майже не забруднюють димар. Єдиний недолік дров із дуба — висока ціна.

Березові дрова зазвичай дешевші за дрова з дуба, при цьому практично не поступаються в тепловіддачі. Вони швидко висихають і їх легко колоти. Ще одна перевага березових дров – при згорянні вони дають приємний аромат. Недолік цих дров у тому, що вони в порівнянні з дубом містять смоли, які осідають у димарі.

Дрова із сосни та інших хвойних порід хоч і дешеві, але їх практично не використовують для опалення житлових приміщень через високий вміст смоли. Особливо це стосується ялинки та сосни. При згорянні ці дрова чадять і "стріляють" вуглинами.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно складати дрова для топки. Завдяки цьому лайфхаку дрова даватимуть більше тепла.