Не Світланою Лободою єдиною: скільки людей має це прізвище та що воно значить

Читать на русском
Автор
1855
Світлана Лобода Новина оновлена 26 січня 2024, 17:53
Світлана Лобода. Фото Колаж "Телеграф"

Батьки хотіли, щоб природа сприймала дитину як свого, щоб до нього перейшли ті корисні якості, якими наділений обраний представник рослинного світу

Походження наших прізвищ дивує, адже їх давали від ознак обличчя, професії, характеру чи навіть статусу. А також давали по назві рослин чи тварин. Раніше ми вже розповідали, які прізвища мали захистити від нечисті.

"Телеграф" розібрався, що значить "Лобода" та відшукав українців, котрі мають це прізвище. Основою для нього послужило мирське ім'я Лобода. Воно веде своє походження від українського слова лобода — рід бур'яну.

Однак до введення на Русі християнства наречення дитини ім'ям, що являє собою назву рослини, було дуже поширеною традицією. Це відповідало поганським уявленням людини про світ. Давньоруська людина, яка жила за законами природи, сам уявляв себе частиною природи. Даючи дитині таке ім'я, як Лобода, батьки хотіли, щоб природа сприймала дитину як свого, щоб до нього перейшли ті корисні якості, якими наділений обраний представник рослинного світу (стійкість, живучість).

Рід Лободи внесений до другої частини родовідної книги Чернігівської губернії. Таким чином, нащадок людини, що володіє ім'ям Лобода, згодом отримав прізвище Лобода.

Тепер розберемося скільки таких прізвищ в Україні. За даними порталу "Рідні" воно налічує 7057 носіїв. За поширенням займає 455 місце. Найчастіше зустрічається в Дніпропетровській області.

Поселення компактного проживання:
  • Київ (477),
  • Дніпро (380),
  • Харків (226)
  • Донецьк (180),
  • Кривий Ріг (157).

Зазначимо, що в Україні є співачка — Світлана Лобода. Справжнє її прізвище Лободадзе, але творчий псевдонім пішов саме від "лободи".

Раніше "Телеграф" писав, які прізвища давали мисливцям та рибалкам. Усього налічується близько двох десятків таких прізвищ.