У когось з предків були гарні вуса, якщо ваше прізвище звучить так: перелік мовознавця

Читать на русском
Автор
25613
У давнину прізвиська давали усім, виокремлюючи головні особливості людини
У давнину прізвиська давали усім, виокремлюючи головні особливості людини. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Вуса були популярними у різні періоди історії людства, а в давнину на них звертали особливу увагу

Дослідження походження свого роду буває вельми цікавим, проте ніщо так не розповість про першопредка як ваше сучасне прізвище. По ньому можна дізнатись його головну особливість, яким був рід діяльності, чи були густа розкішна борода або гарні вуса.

Мовознавець Юліан Редько у книзі "Сучасні українські прізвища" написав, які прізвиська давали вусаням. Це залежало також від форми, довжини на навіть кольору вус.

Якщо у вашого першопредка вони були довгими та гарними, то це видають сучасні прізвища Прудиус чи Прудивус. У прізвиську також можна вгадати їхній колір ― Чорноус, Білоус, Біловус. Давали у давнину чоловікам і такі назвиська як Вус чи Вусатий. Тоді багато хто носив волосяний покрив, але не кожному давали подібні прізвиська, а лише тим, у кого вони якось вирізнялись.

На незвичну форму вус першопредка вказують прізвища з переліку:

  • Триус;
  • Кривоус;
  • Сторчоус;
  • Крутоус.

Є деякі сучасні прізвища, походження яких наразі невідоме. Йдеться про такі як Мокроус та Замниус. У давнину також давали особливе прізвисько тим, у кого зовсім не було вус ― Безус.

Раніше "Телеграф" писав, що ваше прізвище може вказати на те, що першопредок був вправним рибалкою чи мисливцем. Він завжди міг прогодувати свою родину.