Як не заморозити рослини взимку: прості секрети для кімнатних квітів

Читать на русском
Автор
4085
Місце біля вікна з протягами не найкраще взимку для квітів
Місце біля вікна з протягами не найкраще взимку для квітів. Фото poradnica.com.ua

Рослинам з тропіків вистачає й 12 годин, щоб замерзнути і не вижити

Потурбуватися в сильні морози варто не тільки про рослини, що висаджені на вулиці. Кімнатні рослини також потребують уваги. Найкращий спосіб врятувати рослини від заморозків чи сильних холодів – це профілактичні заходи.

Apartment Therapy нагадує, що для кімнатних рослин треба створити певні умови. Вікна мають бути закриті, рослини перенесені подалі від протягів та дверей, які відкриваються назовні. Оцінити, чи занадто холодно рослинам можна спираючись на свої органи чуття. Якщо біля вікна чи на терасі хочеться вдягнути не тільки светр, а й рукавички — для квітів це занадто. Зазвичай рослинам стає погано при температурі нижче 10 градусів за Цельсієм.

По можливості відсуньте рослину від вікна, щоб листя не торкалися холодної поверхні вікна. Це дозволить запобігти пошкодженню листя холодом. Знайти нове місце під лампою або верхнім освітленням для вашої рослинки може бути вигідно, оскільки середня тривалість дня скорочується. Якщо ваші рослини все-таки зазнають пошкоджень від холоду, на листках будуть чорні плями. Таке листя треба видалити.

Рослини показують те, що вони замерзають, своїм листям, однак може пройти кілька днів перед тим, як з'являться зовнішні прояви. У обморожених тропічних рослин з’являться ознаки кашоподібного або зморшкуватого листя та темнішого/вицвілого кольору. Деякі кімнатні рослини починають гинути навіть від короткочасного переохолодження, але інші можуть відроджуватися зі здорових коренів під ґрунтом, навіть якщо верхня частина рослини повністю замерзла.

Важливим фактором виживання є те, як довго рослини перебували під впливом низьких температур. Автори стверджують, що для повного знищення більшості тропічних видів рослин потрібно від 12 до 24 годин впливу низьких температур.

Що робити, якщо кімнатна рослина замерзла

  1. Якнайшвидше перенесіть рослину в тепле місце.
  2. Відразу дайте рослині невелику кількість води і дайте їй стекти з контейнера.
  3. Не удобрювати.
  4. Пізніше обріжте мертве листя — після щонайменше місяця в теплі.

Раніше "Телеграф" розповідав, що є кімнатні рослини, здатні протистояти низьким температурам. Вони не тільки витримають холод, а й прикрасять будинок своїм квітінням.