Незвичайні голубці по-вінницькі: готуємо страву, яка стала елементом культурної спадщини України

Читать на русском
Автор
29465
Справа в тому, що при приготуванні голубців є один секрет Новина оновлена 22 січня 2024, 14:52
Справа в тому, що при приготуванні голубців є один секрет. Фото ukrinform

Незвичайними голубцями ви порадуєте близьких та гостей

Слідом за одеськими голубцями до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини увійшли й голубці по-винницькому. Цю страву готують майже по всій Україні, хоча спосіб приготування може відрізнятись у різних регіонах.

Пропонуємо спробувати цю смакоту. Унікальність страви в тому, що готують голубці з начинкою з м’яса та млинців. А рецептом ділиться "Цесмак".

Як приготувати голубці по-вінницькі

Інгредієнти на 6 порцій:

  • капуста білокачанна – 500 г;
  • молоко – 1 склянка;
  • вода – 1 склянка;
  • яйце – 1 шт.;
  • пшеничне борошно — 1 склянка;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль, чорний перець мелений, мускатний горіх – на свій смак;
  • сода — 0,5 ч. л.;
  • свинина – 300 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • томатний соус – 100 мл;
  • сметана – 100 г;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • кріп — 0,5 пуч.;
  • соняшникова олія – 2 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Для приготування тонких млинців у глибокій мисці змішуємо борошно, цукор, соду та дрібку солі. В отриману масу вливаємо яйце, додаємо олію, молоко та воду. Ретельно перемішуємо тісто і на добре розігрітій сковороді смажимо з нього млинці. Готові млинці нарізаємо невеликими кубиками.
  2. Капустяне листя заливаємо невеликою кількістю окропу і залишаємо на 15 хвилин. Потім зрізаємо товсті жили.
  3. Для приготування начинки свинину разом з очищеною цибулею та морквою пропускаємо через м’ясорубку, додаємо сіль, перець, мускатний горіх та подрібнені млинці, все ретельно перемішуємо.
  4. Для томатної заливки в глибокій мисці змішуємо томатний соус, сметану та подрібнений кріп. Солимо, перчимо, додаємо лавровий лист і перемішуємо.
  5. По центру кожного капустяного листочка викладаємо порцію начинки, загортаємо і щільно скручуємо рулетом. Кожен обвалюємо в борошні та трохи обсмажуємо на олії.
  6. Голубці перекладаємо в каструлю, поливаємо томатною заливкою і тушкуємо на маленькому вогні годину після закипання.

Раніше ми розповідали, як правильно ширяти капусту на голубці. Ця хитрість полегшить вам життя.