Унікальний рецепт, який передається поколіннями: як готувати диво-голубці, що визнали спадщиною України

Читать на русском
Автор
20195
Ці голубці і на смак відрізняються від звичних, і готуються інакше
Ці голубці і на смак відрізняються від звичних, і готуються інакше. Фото Рівненська ОДА

Такі голубці готували на великі свята

Раніше ми ділились рецептом цвіклів — традиційної української закуски. Тепер розповідаємо, як готувати ті самі нашумілі голубці з млинцями, які днями включили до переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Ці унікальні голубці — частина місцевої кухні Радивилівського району на Рівненщині. Як їх готувати, "Телеграфу" розповіла директорка Радивилівського МБК Інна Шаблій. Раніше голубці з млинцями готувалися лише на великі свята, Великдень, Різдво, та дні народження.

Якщо готуєте пісні голубці, змініть начинку, а в млинці не додавайте ні яєць, ні молока — лише воду. Також можна "підфарбувати" млинець буряковим соком чи зеленню, щоб він був яскравим.

Інгредієнти:

  • капуста білокачанна — 1 шт
  • фарш — 500 г
  • цибуля — 1 шт
  • морква — 1 шт
  • чорний перець — до смаку
  • лавровий лист — 3 шт
  • кріп — 0,5 пучка
  • олія або смалець — для смаження

Для млинців:

  • молоко — 1 склянка
  • вода — 1 склянка
  • яйце — 1 шт
  • борошно — 1 склянка
  • цукор — 1 ст. л.
  • сіль — до смаку
  • олія

Для заливки:

  • бульйон
  • томатний соус — 100 мл
  • сметана — 100 г
голубці з млинцями
Традиційно ці голубці готували в печі

Спосіб приготування

  1. Для фаршу найкраще обрати свинину або птицю (м'ясо курки чи індика). Качан капусти вибираємо зелений, з тонким листям, що не має товстих прожилок.
  2. Капустяне листя пропарюємо у каструлі з водою, кожен листочок ділимо навпіл. Обсмажуємо цибулю та моркву. Коли засмажка охолоне, додаємо її у фарш, перемішуємо.
  3. Також фарш солимо, перчимо. Беремо підготовлений листок капусти, на нього викладаємо млинець. Зверху викладаємо фарш і щільно закручуємо.
  4. На дно глиняного посуду, чавунця чи каструлі шарами викладаємо картопляні кружальця та листя капусти, змащуючи їх свинячим жиром. Викладаємо щільно голубці, додаючи лаврове листя між ними.
  5. Змішуємо компоненти для заливки, доливаємо у каструлю чи казанок. Колись голубці готували в печі, зараз можна приготувати на плиті чи в духовці.

Подають голубці до столу із сметаною і зеленню, або із смаженими шкварками. Соус можна замінити на той, який вам подобається — вершковий, грибний, пряний чи навіть сирний. Однак саме томатно-сметанна заливка найпопулярніша. Також ми ділились рецептом чудового гуцульського салату Шухи.