Мокрі вікна залишаться в минулому: як позбутися конденсату

Читать на русском
Автор
10779
Взимку вікна покриваються крапельками води
Взимку вікна покриваються крапельками води. Фото Pexels

Завжди видаляйте конденсат із внутрішньої сторони вікна

Вкриті дрібними крапельками води вікна – звична картина взимку. Появі конденсату сприяють вологість внаслідок життєдіяльності людини та перепади температури. І хоча в утворенні конденсату на вікнах немає нічого незвичайного, не слід ігнорувати вогкість вікон.

Для боротьби з конденсатом радять натирати вікна різними підручними засобами. Але перш ніж звернутися до цих речовин варто спробувати методи, про які пише Merkur.

Що робити, якщо на вікнах з’явився конденсат

Якщо на внутрішній стороні шибки утворився конденсат, його слід видалити ганчіркою. Інакше на ущільнювачах згодом може утворитися пліснява. Яскравою ознакою цього є потемніння силікону. Грибкові спори становлять потенційну небезпеку здоров’ю. Крім того, надмірна волога може також пошкодити раму, якщо вікна дерев’яні.

Періодичне запотівання вікон вважається нормою. А от якщо вікна пітніють регулярно, потрібно з’ясувати та усунути причини явища.

Найчастіше надмірний конденсат утворюється через підвищену вологість у приміщенні. Однак іноді причиною можуть бути негерметичні чи погано ізольовані вікна.

Як уникнути утворення конденсату на вікнах

  1. Ефективне опалення. Щоб уникнути утворення конденсату на вікнах, рекомендується підтримувати постійну температуру в приміщенні.
  2. Гарна вентиляція. Найбільш ефективним методом зниження високої вологості залишається правильна вентиляція. Провітрюйте кімнати три-чотири рази на день протягом 10-15 хвилин. Потрібно саме відкривати вікна (а непросто переводити у режим провітрювання) і в ідеалі відразу в кількох кімнатах, щоби влаштувати перехресне провітрювання.
  3. Штори замість жалюзі. Жалюзі на вікнах перешкоджають циркуляції повітря та провокують появу конденсату. Взимку використовуйте штори, щоб захиститися від сторонніх очей та від холоду.
  4. Витяжка. Під час приготування їжі виділяється значна кількість пари. Тому завжди слід накривати каструлі кришкою та включати витяжку. Вона поглинає вологу з повітря у приміщенні та виводить її назовні.
  5. Сушіть білизну на балконі. Коли предмети одягу, рушники, простирадла і т. д. висихають, вода, що міститься в них, виділяється в навколишнє повітря. Тому розміщення сушарки з мокрою білизною може суттєво підвищити вологість у приміщенні. Якщо у вас є можливість, краще розмістити вішалку на балконі, в саду або на горищі.

Раніше "Телеграф" розповідав, які засоби видалять цвіль зі стіни. Більшість із них є у кожному будинку.