Від плісняви й сліду не залишиться: 4 ефективні засоби проти грибка на стінах

Читать на русском
Автор
41776
Скажіть "ні" плісняві
Скажіть "ні" плісняві. Фото freepik.com

Цвілі легко позбутися доступними засобами

Цвіль на стінах — досить поширена проблема. Грибок не тільки псує зовнішній вигляд поверхні, а й шкодить здоров’ю. Цвіль утворюється через підвищену вологість й недостатню вентиляцію в приміщенні. Видалити її можна, якщо очистити уражену поверхню спеціальними засобами та, звичайно ж, усунувши причини появи цвілі.

Цвіль зазвичай має чорний, зелений або білий колір і може мати різну форму та текстуру. Її часто можна побачити на підвіконнях, стінах поруч із вікнами й навіть на шторах. Причиною цього є конденсат, з яким теж необхідно боротися.

Як визначити, чи є в будинку цвіль

Окрім зовнішніх ознак про наявність грибка свідчить:

  • Неприємний запах вогкості чи гнилі.
  • Вогкість на підвіконнях або рамах.
  • Відшаровування фарби або шпалер поруч із вікнами.
  • Поява алергічних реакцій чи проблем з диханням у мешканців.

Якщо ви виявили одну або кілька з цих ознак, необхідно негайно вивести плісняву.

Чим ефективно видалити цвіль

Для боротьби з пліснявою можна успішно використовувати як покупні засоби, так і самостійно приготовані. Найголовніше — вони мають усувати не лише видимий наліт, а й грибкові спори.

Ізопропіловий спирт має протимікробний та протигрибковий ефект. Його можна використовувати на скляних, пластикових та металевих поверхнях. Потрібно змочити в ньому ганчірку або губку та протерти уражені пліснявою ділянки. Потім просушити поверхню.

Оцет вбиває до 82% видів плісняви. Він підходить для очищення дерева, скла, пластику та металу. Розбавте його водою у пропорції 1:1, нанесіть на уражені ділянки та залиште діяти на 1-2 години. Потім протріть поверхню сухою ганчіркою.

Перекис водню — відбілюючий й дезінфікуючий засіб. Підходить для очищення дерева, скла, пластику та металу. Нанесіть його на уражені ділянки за допомогою розпилювача або ганчірки та залиште на 10-15 хвилин. Потім протріть поверхню сухою ганчіркою або губкою.

Сода + лимонна кислота руйнують грибкові клітини. Підходять для дерева, скла, пластику та металу. Змішайте 2 частини соди та 1 частину лимонної кислоти в невеликій кількості води, щоб вийшла густа паста. Нанесіть пасту на ділянку з пліснявою та залиште на 15-20 хвилин. Потім змийте пасту водою і протріть поверхню сухою ганчіркою.

Щоб запобігти повторній появі цвілі:

  • регулярно провітрюйте кімнати;
  • встановіть вентилятори чи кондиціонери у кімнатах, де підвищена вологість;
  • використовуйте осушувачі повітря, якщо у вашому будинку чи квартирі є проблема з підвищеною вологістю;
  • ремонтуйте вікна, якщо вони мають тріщини, щілини чи пошкодження;
  • перевіряйте та заміняйте ущільнювачі та гумові прокладки на вікнах.

Раніше "Телеграф" розповідав про засіб, який не можна наносити на вікно для боротьби з пліснявою та конденсатом. Він не тільки не діє, а й може зробити тільки гірше.