Вікна у вашому будинку ніколи не запітніють: копійчаний лайфхак від конденсату

Читать на русском
Автор
89103
Конденсат на вікнах – часте явище
Конденсат на вікнах – часте явище. Фото freepik.com

Дотримуйтесь простих правил і протирайте вікна доступним розчином

Запітнілі вікна – одна з характерних ознак холодної пори року. Взимку часто трапляється, що вікна у наших будинках покриваються конденсатом. Виглядає це не дуже добре, але естетична проблема не єдина. Підвищена вологість може призвести до утворення цвілі та проблем зі здоров’ям. На щастя, є просте рішення, яке допоможе впоратися із цим явищем назавжди.

Для початку варто з’ясувати, чому взимку пітніють вікна і як цього уникнути. Причиною появи конденсату на вікнах є різниця між температурою зовні та всередині, а також вологістю повітря. Чим вони більші, тим сильніше пітніють вікна. У багатьох випадках це можна запобігти або значно зменшити.

Як боротися з конденсатом на вікнах

Насамперед, регулярно провітрюйте квартиру. Також слідкуйте, щоб двері до кімнати не були постійно зачинені.

Намагайтеся не сушити білизну на батареях. Найкраще взагалі не вішати її в приміщенні, а сушити речі на балконі або в електросушарці.

Під час приготування завжди використовуйте витяжку.

Щоб зменшити запотівання вікон, слід обмежити кількість рослин у квартирі. Тим більше деякі з них навіть можуть підвищувати вологість. Вазони найкраще розміщувати подалі від вікон.

Не перегрівайте квартиру. Занадто висока температура може посилити запотівання вікон.

Ще один надійний спосіб зменшити запотівання вікон — використовувати сіль. Просто нанесіть на скло сольовий розчин (5 г солі розчиніть у 4 літрах води). Якщо на поверхні залишаться білі розводи, додайте у розчин води й повторіть процедуру.

Раніше "Телеграф" розповідав, як боротися із конденсатом за допомогою осушувача. Зробити його можна самостійно із підручних засобів.