Секрети приготування найсмачнішої куті, які знають в селах: що робити з маком і чим залити родзинки

Читать на русском
Автор
7070
Як краще готувати кутю, щоб було неймовірно смачно
Як краще готувати кутю, щоб було неймовірно смачно. Фото Depositphotos

Маленькі деталі, від яких залежить смак страви

Історій та рецептів різдвяної куті — величезна кількість. Її по-різному готують і в сім’ях, і в залежності від регіону. Ми розповідали, як готувати "Бобельки" — цікавий різновид куті.

Тепер ділимось порадами та деталями, яку дозволять приготувати найсмачнішу обрядову страву. Про них розповіли на порталі ukrainky.com.ua.

Є головне правило. І воно полягає у тому, що і мак, і пшеницю, і родзинки треба попередньо замочити.

Як готувати класичну кутю в макітрі

Сухий мак спершу треба кілька разів промити. Після цього він заливається окропом так щоб він добре накрив мак, в такому вигляді його слід залишити щонайменше на 4-5 годин. Часто мак запарюють на цілу ніч. Перед приготуванням воду зливають, а сам мак перетирають у макітрі макогоном. Якщо такого спеціального начиння немає, мак довго перемелюють у кавомолці або в блендері. Ознака добре розтертого маку – він пускає біле "молочко" і аж тоне в ньому.

Пшеницю також промивають в кількох водах. Її заливають водою у пропорції 1:2 та залишають на ніч. Зараз зазвичай пшеницю варять за інструкцією, вказаною на упаковці. Переважно її слід довести до кипіння і тримати на слабкому вогні, помішуючи. Якщо вода википить до готовності, можна ще долити окропу. Досвідчені кулінари, коли каша вже готова, накривають баняк кришкою, зверху теплим рушником і дають зерну "попріти" і заразом охолонути. Пшеницю в куті можна замінити перловкою або рисом.

Родзинки — це, якщо порівнювати з усією історією куті, "нововведення". Адже вони стали обов’язковим інгредієнтом страви всього два сторіччя тому. Спершу їх добре промивають і запарюють окропом на 20 хвилин. Запарені родзинки стають м’якші, соковиті і смачніші. Замість води для цього можна використати дуже гарячий узвар або коньяк.

Загалом кутя має давню традицію, але це не означає, що ви не можете творити власні традиції. Не бійтесь експериментувати — приміром, додавати різні види сухофруктів та горіхів, або, як наші польські сусіди, апельсинову цедру.