Забудьте про алкоголь і чай: що не можна пити на морозі у спробах зігрітися

Читать на русском
Автор
2052
Від глінтвейну теж краще відмовитись
Від глінтвейну теж краще відмовитись. Фото Freepik/Колаж Телеграфу

Деякі напої створюють лише ілюзію зігрівання

Ви напевно неодноразово чули, що люди вживають міцний алкоголь, щоб зігрітися на морозі. Однак, як виявилося, це не лише не працює, а ще й шкодить організму. Не працює і спроба зігрітися на морозі чаєм, глінтвейном або гарячою кавою, проте шкоди для здоров’я від них трохи менше.

Як виявилося, ні алкоголь, ні гарячі напої не зігрівають, коли ви сильно замерзли, вони лише створюють короткочасну ілюзію, розширюючи судини, пише rbc.ua. При цьому в спробах зігрітися таким чином страждає на ваше здоров’я.

Коли ви мерзнете в руки, ноги, обличчя – це нормально

Відчувати холод кінцівками та відкрити ділянками тіла абсолютно нормальна реакція організму, коли ви гуляєте на морозі. Судини у вашому тілі звужуються, щоб знизити тепловіддачу. Ідучи з кінцівок, кров прибуває до внутрішніх органів, щоб підтримувати їхню роботу на холоді. Тому намагаючись швидко зігрітися алкоголем або гарячими напоями, ви, швидше за все, заважаєте організму утримувати тепло і нормально функціонувати.

Як працює алкоголь на холоді

Вам справді може здатися, що стало набагато тепліше після того, як випили щось алкогольне. Тепло буквально розливається по тілу відразу, оскільки спиртні напої розширюють судини. Однак, цей ефект триває недовго, і коли ви продовжуєте вживати алкоголь, ви тільки шкодите організму, створюючи ілюзію, що зігріваєтеся. А от коли ви вже захмелієте, то вам буде важче взагалі контролювати відчуття холоду. Тож краще не пити алкоголь на морозі.

Чай, кава, глінтвейн теж не зігрівають

Ні чай, ні кава не здатні зігріти вас на холоді, тому що так само розширюють судини та створюють ілюзію зігрівання на короткий час. Щоправда, шкоди від них явно менше, ніж від алкоголю.

Що стосується глінтвейну, то він ще підступніший за горілку або коньяк, тому що гаряче червоне вино з медом і прянощами миттєво розширює судини і тільки підсилює тепловіддачу. Глінтвейн доречніше випити, коли ви вже потрапили в тепле приміщення і трохи зігрілися.

Раніше "Телеграф" розповідав про ефектні способи швидко зігрітися після прогулянки на морозі. Що потрібно зробити, щоб не стрибати одразу під ковдру.