Головна страва Різдва: що символізує кутя та як її правильно готувати

Читать на русском
Автор
2417
Ці знання вам знадобляться
Ці знання вам знадобляться. Фото slovoidilo.ua

Тепер кутя матиме для вас ще більше значення

Кутя — це головна страва різдвяного столу. Традиційно готується вона із пшениці, меду, маку та горіхів.

Але мало хто знає, що насправді різдвяна кутя має багато варіацій і в кожному українському регіоні ця страва відрізняється і за консистенцією, і на смак, і за наповненням. Єдине, що залишається незмінним – це її значення, адже кутя – це символ та традиція. Саме про це нам розповідає "Українська правда. Життя" з посиланням на гастроексперта Костянтина Грубича та засновницю науково-просвітницького проекту "Їжакультура" Олену Брайченко.

Що означає кутя та як її готувати

Раніше кутя була повсякденною стравою, але готувалася вона без меду та горіхів. Звичайно, в сучасному світі, кутю не готують на сімейну вечерю – вона перетворилася на обрядову страву.

Готують кутю тричі на рік – на Різдво, Василя (Старий Новий рік) та Хрещення. Цими днями вона має символічне значення, головне завдання якої – вшанування предків.

Саме тому кутю не прибирають зі столу на Різдво та не ховають у холодильник. Часто в сім’ях є традиція залишати невелику тарілку із кашею разом з хлібом та водою на столі або на підвіконні.

Особливість куті в тому, що вона має бути солодкою. Це теж пов’язано із поминальними традиціями українців.

До 19 століття кутю могли підсолоджувати медом, фруктами, солодким компотом із сушених груш та яблук. І лише після популяризації цукрових буряків у страву почали додавати цукор.

У деяких регіонах із кутею на Різдво було пов’язано безліч обрядів. Завдяки страві могли пророкувати наступний рік. Наприклад, якщо кутя добре готується, розварилася, не підгоріла – наступний рік буде добрим та успішним.

Єдиного традиційного рецепта приготування куті немає. Її готували так, як заведено в сім’ї та селі. Наприклад, на Західній Україні до страви додавали кілька видів меду, кілька видів горіхів, курагу, цукати – хто на що багатий.

Раніше "Телеграф" розповідав, що змінить перехід Лаври на новий календар. Вам це буде цікаво.