Головне — правильне провітрювання: як назавжди забути про плісняву в будинку

Читать на русском
Автор
4827
Відчиняти вікна взимку корисно
Відчиняти вікна взимку корисно. Фото freepik.com

Навіть у сильні морози не потрібно відмовлятися від провітрювання

Грибок і пліснява в будинку чи квартирі — проблема, з якою може зіткнутися будь-хто. Найголовніша причина виникнення її – надзвичайно висока вологість.

Взимку багато домовласників намагаються не відчиняти вікна, щоб не втрачати тепло і боячись застудитися на протязі. Але така тактика також може призвести до появи цвілі.

При правильному провітрюванні можна не тільки запобігти появі плісняви, але й не розоритися на рахунках за опалення. Про те, як це робити, пише merkur.de.

Перед сном та відразу після підйому потрібно провітрювати спальню. При цьому рекомендується повноцінно відкривати вікна, а не ставити на режим провітрювання. Двері в тепліші кімнати тримайте зачиненими, щоб вся квартира не охолола.

Вітальня також має добре провітрюватися. Адже в приміщенні, що інтенсивно використовується, може накопичуватися багато вологи, що в довгостроковій перспективі може призвести до утворення цвілі. Якщо в одній кімнаті знаходиться кілька людей, більше вологи виділяється при диханні або потовиділенні. Вікна в приміщеннях, що часто використовуються, слід відкривати приблизно два-чотири рази на день.

Ванна кімната особливо схильна до ризику утворення цвілі через високу вологість. Під час водних процедур обов’язково вмикайте вентиляцію. Після душу або ванни залиште двері в кімнату відчиненими, якщо в санвузлі є вікно, відкрийте його.

Крім того, витріть насухо стіни душової кабіни та підлогу у ванній. Таким чином можна не тільки знизити ризик появи плісняви, але і виникнення вапняного нальоту на поверхнях.

Якщо ви хочете правильно провітрювати, слід не просто тримати вікна прочиненими, а відкривати їх повністю. Власникам автономного опалення рекомендують на цей час вимикати обігрів.

Також слідкуйте, щоб опалювальне приміщення не остигало повністю. Тому не залишайте вікна відкритими надто довго і знову вмикайте обігрів після провітрювання.

Особливо швидкий та ефективний спосіб провітрювання – перехресний. При "шоковій вентиляції" вікна та двері у протилежних приміщеннях відкриваються одночасно. Це створює протяг, який особливо швидко видмухує вологу з приміщень.

Раніше "Телеграф" ділився лайфхаком, який допоможе зберегти тепло в будинку без опалення. Для цього знадобиться змайструвати виріб з панчохи та рису.