Яблуко підкаже, чи можна його їсти: про що говорять наклейки на фруктах

Читать на русском
Автор
25686
Ці хитрощі вам знадобляться
Ці хитрощі вам знадобляться. Фото news.agro-center.com.ua

Ви принесете додому лише корисні фрукти

Навряд чи хтось відмовиться поласувати яблуком чи шматочком банана. Безперечно, у нас різні смаки, проте ті чи інші фрукти знаходяться на нашій кухні постійно. Ними можна не лише перекусити, а й додати до домашньої випічки.

Практично всі кулінари стурбовані тим, щоб принести додому не лише солодкі та свіжі фрукти, а й корисні. Дізнатися про фрукти можна за допомогою різноманітних наклейок. Разом із "На пенсії" розповімо, як правильно їх читати.

Яку інформацію можна дізнатися з наклейок на фруктах

Така система інформування називається код PLU (Price-Look Up (PLU)). Це система точної ідентифікації свіжих фруктів, овочів та зелені, яка дозволяє визначити сорт, вид, умови вирощування, розміри.

На кожній маленькій етикетці розташовується код PLU — це 4-х чи 5-значний номер. Він використовується в ряді країн, у тому числі в Канаді та США.

Прочитати його можна за таким принципом:

  • 4-значний код, який починається з номера 3 або 4 означає, що продукт був вирощений за принципом інтенсивного сільського господарства, з використанням добрив та пестицидів.
  • 5-значний код, що починається з номера 9, означає, що продукт був вирощений традиційним способом, який зараз називається "органічним" — без застосування пестицидів і добрив. Наприклад, звичайні банани будуть під кодом PLU 4011, а органічні банани — під номером 94011.
  • 5-значний код, який починається з номера 8, означає, що продукт є генетично модифікованим (ГМО).

Система PLU є добровільною. З цієї причини виробники, які виробляють продукцію з використанням ГМО, не наважилася позначати свою продукцію цифрою "8". У зв’язку з цим фактом вона з часом почала втрачати свій сенс.

Раніше ми розповідали, як правильно зберігати фрукти. Ці хитрощі вам точно знадобляться.