"Тіпун тобі на язик": що таке тіпун та як він виглядає (відео)

Читать на русском
Автор
56823
Праска кінця XIX — початку XX століття
Праска кінця XIX — початку XX століття. Фото Wikipedia

І це не прищик на язиці, про який звикли думати

Чимало людей чули приказку "тіпун тобі на язик", яка означає емоційну реакцію на сказане і щоб озвучене ніколи не збулося, але лише одиниці знають, як він насправді виглядає. І йдеться зовсім не про хворобу птахів чи прищик на язиці.

"Тіпуном" називали праску, якою користувались наші прабабусі. Про це під час екскурсії розповів гід, а відео з ним завірусилось у Тіктоці.

Тобто, щоб людина більше не казала чогось, її язику робили умовну погрозу, що на нього покладуть гарячу праску. А от називали її "тіпуном", бо, щоб роздмухати вугілля, потрібно було тіпати (хитати) нею туди-сюди.

Праска нагрівалась за допомогою розпеченого вугілля, так званого жару з печі, закладеного всередину залізного блоку. По два боки цього блоку робились спеціальні невеличкі вентиляційні отвори, куди потрапляло повітря для роздмухування вугілля.

Праска-тіпун ззовні
Праска-тіпун з відкритим місцец для закладання жару

А от праска, яку потрібно було просто поставити на піч, аби нагріти та прасувати нею, називалась "залізка".

Праска-залізка

Раніше "Телеграф" писав, що побував у галереї Portal 11, де представили першу персональну виставку скульптора Вячеслава Притули "Камені, що говорять". Роботи цієї виставки — абсолютно нова, експериментальна історія.