Комфортна температура взимку для людей, тварин та квітів: яка вона має бути вдома

Читать на русском
Автор
23853
Вдома має бути тепло
Вдома має бути тепло. Фото Freepik

Рамки комфортності свої у кожного, однак оптимальним для всіх стане температурний режим у 18-19 градусів

Ця зима в Україні не минеться без сильних морозів. Для українців завжди є ризики через російську агресію для постачання опалення та електроенергії. Через блекаути послуги можуть не надаватися і температура в квартирі падати.

В США вважається, що найкомфортнішою температурою взимку є 20 градусів за Цельсієм в приміщенні. Однак коли ви спите або не вдома, її можна знижувати. Це здебільшого стосується тих українців, які мають індивідуальне опалення або контроль за його рівнем. Зазначається, що знизивши температуру на 4-6 градусів на 8 годин в день можна заощадити до 10% на опаленні.

Та людське тіло і все що нас оточує достатньо пластичне у способах адаптації до температури. Оптимальна температура для сну, як правило, становить від 15,5 — 19,5 градусів. Занадто сильна спека чи холод можуть порушити спокій уві сні.

Для кімнатних рослин комфортною температурою є від 15,5 до 23,5 градусів, хоча вони короткотерміново можуть витримати і нижчі температури близько 10 градусів. Деяким рослинам можуть бути потрібні особливі умови.

Для хатніх тварин здебільшого комфортна температура від 17,7 до 25,5 градусів. Більшість домашніх тварин мають природні механізми подолання трохи спекотнішої або прохолоднішої погоди. Якщо у вас вдома живуть не ссавці, наприклад тропічні амфібії, риби або павукоподібні, переконайтеся, що температура не знижується занадто низько, або, можливо, встановіть нагрівальну лампу, якщо нижчих температур неможливо уникнути.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які продукти можуть знадобитися під час блекаутів. Варто не забувати дбати про воду та корм для домашніх тварин.